Днешното пленарно заседание, на което трябва да се решат последните промени в Изборния кодекс бе проточвано и прекъснато многократно. Проблемен се оказа скоростен доклад на Правна комисия, изготвен в сутрешната почивка след гласуването на първите точки от деня, свързани с други закони.

Две от най-критикуваните промени бяха оставени за днес - дали референдумът ще се провежда с другите избори или не и къде и колко секции ще има в чужбина. Последно управляващите бяха постигнали консенсус президентът да определя кога ще е всенародното допитване, а секциите да са без ограничение в ЕС, и по 1 на всеки едномилионен град в света.

До гласуване обаче още не се е стигнало, тъй като допълнителният доклад според БСП и ДПС е фалшив и незаконен. От опозицията смятат, че заседанието на правната комисия, което се е провело в кабинета на зам.-председателя на НС Димитър Главчев не е свикано по правилник.

Председателката на парламента Цецка Цачева обясни:

"Всички сме наясно, че в хода на гласуването, с решение на зала, имаше текстове, които бяха отложени. Отлагането на тези текстове бе по причини, че се търси съгласие и алтернативно предложение на редакции, които фигурираха в основния доклад. Не за първи път водещата комисия ни е представяла допълнителни доклади."

Емил Димитров-Ревизоро от ПФ излезе, за да обясни, че той лично е бил на комисията:

"Аз участвах, намерих господин Главчев, вие не сте проявили достатъчно активност, колеги".

Георги Кадиев, доскоро от БСП, критикува остро работата на правната комисия:

"Всичките заседания на комисия са абсурдни. Кой е присъствал, имало ли е кворум? Аз предлагам БСП и ДПС да сезираме КС и за поведението на правната комисия. Не може един да гласува с шест гласа, и накрая приели Избирателен кодекс - шест човека. Така ли избирате изборен кодекс?"

Тогава за обяснение излезе Данаил Кирилов, председател на Правна комисия от ГЕРБ:

"Не е имало заседание на правна комисия, докладът в този вид е изработен за ваше удобство. Ако възразявате по този документ, аз ви предлагам - четем по основния доклад и правим съответните редакционни предложения в хода на четенето. Не за пръв път, особено когато текстове са били отложени заради спорове, се е налагало комисиите да заседават в рамките на почивка на пленарното заседание, както беше и в този случай. Самата промяна в хода на дневния ред беше с оглед на възможността да се реализират текстове, които вие да можете да следите и да съобразявате. Имате предходен доклад по същите разпоредби, смятах да го оттегля. Сега няма да го оттеглям. Ще четем по три доклада, което неминуемо ще натовари пленарното време. Но както прецените."

И призова всички членове на комисия да се съберат, ако Цачева обяви почивка.

"Не сме ДАНС, ГДБОП, че да си провеждаме секретни срещи", заяви Митхат Метин от ДПС, и поиска почивка. 

Цачева обаче заяви, че такава вече е имало, и то твърде скоро.

"Не може пленарното заседание да се води под такова напрежение", заяви Гроздан Караджов.

Тук председателката на парламента все пак обяви почивка заради "безредиците".

Почти час по-късно депутатите се върнаха, като заседанието откри Янаки Стоилов от БСП, който използва повода за да честити 1-ви май и Великден на българите, и за да отбележи, че заседанието трябва да се прекрати, а Данаил Кирилов трябва да подаде оставка като шеф на правна комисия.

"Дали този така наречен доклад не представлява фалшив документ? За какви честни избори говорите, като докладът е един фалшификат? Тези прецеденти да се представят фалшиви доклади  става за пръв път в българския парламент", отбеляза Стоилов.

С поздравление за всички християни и пожелания за "мир, здраве и щастие" излезе и Четин Казак от ДПС, но призова добротата и смирението в душите ни да надделее над злобата и завистта.

Цачева благодари от името на всички християни и предупреди следващия говорещ - Хамид Хамид, също от Движението, да не разваля настроението.

"Нека на този светъл празник не разваляме нещата с Изборния кодекс. С днешния ден проваляме празника не само на българския народ, а и на всички български граждани", каза пък той.

Предложението беше подложено на гласуване и отхвърлено. Казак поиска прегласуване, за да се "даде последен шанс добротата да надделее над злобата". 67 бяха "за", 83 "против", 22-ма се въздържаха, като да се спре обсъждането искаха не само БСП и ДПС, но и петима депутати от РБ, БДЦ и всички независими.

Цецка Цачева поиска гласуване за да се игнорира правилото, че доклад на правна комисия се гледа 24 часа, след като е вкаран, а не 30 минути, както е в случая. 

"Предлаганото от вас процедурно предложение няма как да се гласува, защото срокът няма как да е изтекъл в момента. Трябваше да има предварително решение на НС, а да не спазваме този срок. Второ, на нас не ни е раздаден доклада, който е приет от правна комисия, а е зададен един фалшив доклад. Кой доклад ще гласуваме? Фалшивият доклад, който ни беше раздаден,  или инякакъв доклад, който е приет от правна комисия, макар в нарушение на всички правила? Ние затова напуснахме ПК, защото се опитахте с един фарс да узаконите нещо, което е грубо нарушение и дори престъпление", заяви Чавдар Георгиев от БСП, също член на комисията.

И след прегласуване предложението бе подкрепено от 111 народни представители, против бяха само ДПС и БСП.

Когато обаче председателят на правна комисия излезе на трибуната, ДПС и БСП започнаха скандирания "Оставка! Оставка!". Цачева се ядоса и обяви прекъсване на заседанието и спешна среща на коалиционните партньори в нейния кабинет. Чу се и откъслечен разговор между нея и Данаил Кирилов, който попита:

 - Защо не ми даде възможност...?

 - Има ред, в който…

 - Да се довърши, да…

Минути слез заседанието Георги Кадиев публикува въпросни доклад във Фейсбук профила си: