Вчера "Барселона" обяви, че Лео Меси е подписал нов договор с клуба - до лятото на 2018 г. Дългоочаквана новина за феновете на каталунците в който усмивките за тях, пък и за самия Лео, не бяха никак много. Аржентинецът пак вкара куп голове и макар невинаги да му се отдаваше да е в познатата стихия, си остава футболист от който няма как да се лишиш. Максимата, че няма незаменими хора, може би не важи за футболисти като Меси и Кристиано Роналдо.

Поради което да ги имаш в състава си струва пари. Много пари. Не че Барса не може да си ги позволи. А с подписа си под новото споразумение Лео Меси предизвика разместване на върха в листата на най-добре платените футболисти в света. Вижте челната десятка. Личат някои изненади.

1. Лео Меси ("Барселона"), 48 милиона долара - 27 млн. от заплата и 21 от реклами и други доходи

Липсва официална информация за новия договор на Меси. Но се твърди, че заплатата му се увеличава от 20,3 на $27 млн. И това е само базовата заработка. Твърди се, че при определени постижения нападателят може да прави по още около шест на година. Те са като при всеки договор в професионалния спорт - брой мачове, голове, купи, титли... 

2. Кристиано Роналдо ("Реал" Мадрид), $44 милиона - 23 млн. плюс 21 допълнително

След оттеглянето на Дейвид Бекъм от играта Меси и Роналдо си разменят първото място с всеки контракт, който някой от двамата подписва. Сега португалецът отстъпи върха. Едва ли обаче го вълнува толкова това в момента, колкото финалът на Шампионската лига идната събота. Кристиано има да догонва най-вече там, защото големият му съперник има две титли на Европа срещу една на №7.

3. Уейн Руни ("Манчестър Юнайтед"), $21 милиона - 18,1 плюс 3 милиона

Виждате толко драстична става разликата - един от най-добрите английски футболисти прибира повече от двойно по-малко, отколкото двамата пред него. А и той сключи нов договор с "Юнайтед" неотдавна...

4. Серхио Агуеро ("Манчестър Сити"), $20,9 - 17,4 плюс 3,5 млн.

Още едно доказателство как испанският футбол се котира доста по-високо от английски в момента. И като качество, и като маркетинг. Агуеро обаче стана шампион на Висшата лига и сега ще опита да блесне на световното. 

5. Дидие Дрогба ("Галатасарай"), $20,8 - 15,8 плюс 5 млн.

Това е една от изненадите, но само на първо четене. Първо, макар и на възраст вече, Дрогба си остава класа. А Турция е много, много напред във всяко едно отношение във футбола. 

6. Яя Туре ("Манчестър Сити"), $20,7 - 18,2 плюс 2,5 млн.

Само два отбора класират повече от един играч в тази листа. Единият е Ман Сити. Другият ще узнаете кой е малко по-долу... А Туре може да не е от най-атрактивните футболисти като изяви на терена и рекламен продукт, но за сметка на това е безценен на терена. Така че тези пари са заслужена награда. 

7. Неймар ("Барселона"), $20,5 - 10,5 плюс 10 млн.

Барса се присъединява към "гражданите". Въпросната заплата обаче, както и целият скандал около трансфера на Неймар на "Камп ноу", е основна причина за провала на "лос кулес" тази година. Такива пари винаги взривяват съблекалнята, още повече когато са дадени на футболист, който още не се е доказал.

8. Фернандо Торес ("Челси"), $20 - 17 плюс 3 млн.

Торес беше доста по-напред, когато преди няколко години премина от "Ливърпул" в "Челси". Но сега спокойно може да се каже, че просто не струва толкова. И може скоро да изпадне от топ 10, защото Жозе Моуриньо е решен да прави реорганизации в състава на "сините" от Лондон. А ние отчитаме още един испаноговорящ сред футболните мултимилионери...

9. Златан Ибрахимович ("Пари Сен Жермен"), $19,7 - 17,2 плюс 2,5 млн.

Играчът с най-голямо его във футбола е едва девети в класацията. Лошо, лошо...

10. Кака ("Милан"), $19,3 - 13,8 плюс 5,5 млн.

Ето го и представителят на италианската Серия "А". Това е изненада. Но явно бразилецът, останал извън сметките на Луиш Фелипе Сколари за световното, е отнесъл голямата си заплата от Мадрид в Милан, след като преди години първо извървя обратния път. Добри мениджъри има Кака. Тук трябваше да е някой друг играч от Италия. А от големите топ първенства липсва единствено Германия, но това не е сензация.