Изучаването на народни танци в час по физическо да е задължително от 1 до 12 клас, предлагат новите учебни програми, публикувани в сайта на Министерство на образованието. Проектите тепърва подлежат на обществено обсъждане и приемане.

Общо 22 танца ще се изучават до завършване на средното образование.

Първолаците ще започват леко с най-простото право хоро - "Боряно, Борянке" под музикален съпровод, но във втори клас ги очакват вече два народни танца - "Кулско хоро" и "Омуртарско хоро". В трети клас се продължава със "Самоковско хоро", "Седенчица", както и "Джиновско" на място. Тези танци ще се затвърждават в четвърти клас. Тогава ще се учи и известното "Дунавско хоро".

В пети клас идват на ред правото тракийско хоро и тракийската ръченица, в шести - "Малашевско хоро", в се3дми - "Пайдушка тройка" и "Добруджанска ръка".

В гимназията се започва с "Пайдушка четворка", практикуват се и "творчески танцови комбинации". В девети клас е ред на шопското и македонското хоро, а в десети - "Елено моме". Тогава ще се учи и гръцкия танц "Сиртаки". В последните години ще се учат и "Охридско хоро", "Дайчово хоро", "Ганкино хоро".

Общо за 12 години в училище се минава през 22 традиционни танца.

Три са задължителните области във физическото възпитание, става ясно още от проектите на образователното министерство - лека атлетика, гимнастика и спортни игри. Разбира се, всяко училище се съобразява с възможностите си - сред спортните игри са баскетбол, волейбол, хандбол и футбол, но не е нужно да се практикуват всичките.

Избираеми са плуването и другите водни спортове, зимните спортове, туризма и ориентирането, ракетните спортове, фитнеса и бойните изкуства.

В програмите са разписани в детайли какво точно трябва да могат децата във всеки клас. Предвидени са и изпълняване на отделни елементи от децата с увреждания, като за тях и шахматът е включен като възможен спорт.