Трима български ученици се представиха страхотно на най-големия международен панаир за млади учени в САЩ.

Райна Гаджева, Румен Данговски и Любомир Янчев бяха родните представители на Intel ISEF (International Science and Engineeering Fair), който тази година се състоя в Лос Анджелис, Калифорния. Данговски и Гаджева спечелиха съответно втора и трета награда на основното жури.

Intel ISEF събира всяка година над 1600 ученици от 70 страни в САЩ за най-голямото научно състезание за ученици. Младежите представят на панаира оригинални научни разработки в широка гама от дисциплини, сред които математика, биология, медицина, физика, геология, компютърни науки, и други. България участва за втори път в панаира, организиран и финансиран от най-големия производител на микрочипове в света. 

Към спечелената трета награда на AMS (Американското математическо общество, водеща организация в математическита науки), Райна Гаджева от математическата гимназия в Пазарджик спечели и трета награда на основното жури. Тя завоюва тези отличия с проекта си "Покриване на квадрат с дължина n+ε с единични квадрати", оригинална работа, базирана на конструкциите на Александър Сойфер върху същия проблем. Нейната разработка, започната миналото лято на лятната школа на УчИМИ, вече беше неколкократно отличена на родна земя и е поредно доказателство за опита и традициите на българската школа в сферата на математиката и информатиката.

Румен Данговски от СМГ, който на миналогодишното издание на конкурса завоюва поощтрителна награда на AMS, тази година бе отличен с втора награда на основното жури. Разработката му, касаеща долния централен ред на алгебрите с полиномни тъждества, допринася към една от най-интересните области на съвременната алгебра и в най-първата си версия е плод на шестседмичното му участие в лятната школа RSI в MIТ, където е отличена като една от най-добрите пет в програмата.

Любомир Янчев, млад изследовател и предприемач, специалист в сферата на ИКТ, макар все още ученик в ЧНГ "Ерих Кестнер" се яви с разработка в областта на биоинформатиката и се представи на много високо ниво, но за съжаление не бе отличен в категория "Медицински науки". Той бе първия български ученик, състезаващ се в тази категория на Intel ISEF и едва втория в международен научен конкурс за ученици изобщо.

Успехи на Intel ISEF е страхотен старт на кариерата за всеки млад учен. Седем от бивши победители в състезанието са Нобелови лауреати, десетки са печелили други престижни научни награди. Освен паричния приз, Intel раздава стипендии, посещения на международни летни школи, безплатен вход към други състезания, като Състезанието за млади учени на ЕС, и други.