Желанието да четем повече книги е благородно и широко разпространено. Но кой има толкова време?

Питър Брегман има. Писателят и консултант по лидерство е разработил стратегия как да чете 10 пъти повече книги отпреди, като всяка една да му отнема 4 пъти по-малко време отпреди.

Ако това ви звучи съмнително, ето още малко: прочетените от него книги са написани от автори, които той интервюира, така че няма как да фалшифицира тези разговори и само да се прави, че е чел книгата.

Изчел съм много книги от кора до кора, но запомням много повече и по-ясно от прочетеното по този начин“, казва Брегман пред Джени Андерсън от Quartz.

Той е разработил стратегията си с помощта на покойния професор по история на Латинска Америка Майкъл Хименес. Използва я само за нехудожествена литература. А стратегията е проста: не трябва да четеш цялата книга, но трябва внимателно да прочетеш част от нея, да си водиш бележки по ключови моменти и евентуални въпроси. Ето как работи:

1) Започнете с автора

Влезте в контекста: кой пише книгата и защо?

2) Прочетете заглавието, подзаглавието, първата страница и съдържанието

Какво е най-общото резюме на книгата? Каква е нишката?

3) Прочетете въведението и заключението

Това е класическа стратегия за извличане на информация. И точно заради широката й употреба, авторите обикновено предоставят резюме и пътна карта в предговора, както и обобщение в края. Т.е. това е добра стратегия

4) Прочетете/сканирайте всяка глава

Брегман пише:

Прочетете заглавието и каквото и да е измежду първите няколко параграфа и първите няколко страници, за да разберете за какво авторът използва тази глава и къде попада тя в сюжета на книгата. После сканирайте през заглавията и вътрешните заглавия, за да схванете как върви действието. Прочетете първото и последното изречение от всеки параграф.

5) Завършете със съдържанието. Отново

Съвпаднаха ли отделните парчета? Как вървеше действието? Работи ли стратегията? Успял ли е авторът да си свърши работата?

Много от нас четат на час по лъжичка, само няколко минути преди сън, между спирките в метрото, докато останалите пътници се пазят от лактите ви или докато децата са в банята и се опитват да се удавят едно друго.

Тази стратегия – наричайте я „живот“ - има два проблема: отнема ужасно много време докато завършите книгата и е трудно да запомните нещо от нея. Когато четете на отрязъци от по час-два, но ако четете активно – водите бележки, мислите за книгата и следите архитектурата на сюжета – можете наистина да запомните нещо, обяснява Брегман.

"Изненадващо е как четенето на книга – не цялата и само за час или два – прави по-лесно запомнянето, ако я прочетете за осем часа“, казва той. Плюсът е, че ако не четеш всеки детайл, виждаш голямата картина, а точно за това четем нехудожествена литература. Докато при художествената литература думите са много по-важни.

Има и недостатък: такова четене не доставя удоволствие.

Не можеш да се изключиш“, казва Брегман. За тази цел той чете на децата си фентъзи книги. А би ли подложил собствените си книги – които са за това как да използваме времето си по-ефективно – на теста „прочети ме за час-два“?

„Ако искате най-важното и да усетите вкуса, може да ги четете и по този начин“, признава той, но „се надявам да пиша така, че на хората да им доставя удоволствие да ги четат дума по дума“.