Историческият лидер на терористичната организация предупреждаваше за трудностите, свързани със защитата на халифата. Той заложи на стратегията за децентрализиране, което позволи на организацията му на оцелее с помощта на филиалите си.

Осама бен Ладен бе прав. Пет години след смъртта му "Ал Кайда" се оказа в сложна ситуация в племенните зони на афганистанско-пакистанската граница, където се крие наследникът му Айман ал Зауахири. Но децентрализираната структура позволи на организацията не само да се установи в различни страни по света, но и да избегне безмилостния лов на нейните лидери с използване на американски безпилотни самолети. Лидерите на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) трябва да помислят върху този урок.

Все пак от 2004 г. насам ЦРУ ликвидира 64-ма ръководители на "Ал Кайда" и други организации. Но нейни филиали има в 50 страни по света. Главните й клонове действат на Арабския полуостров ("Ал Кайда на Арабския полуостров", или АКАП) и в Магреба ("Ал Кайда в ислямския Магреб", или АКИМ). Според Вашингтон АКАП е най-опасната. Тя привлича многобройни чужденци - такива като братя Куаши, участвали в терористичния атентат срещу сп. "Шарли Ебдо". По данни на източник в разузнаването на Обединените арабски емирства АКАП са 200 души, съставляващи ядрото на организацията, други 500, въртящи се около това ядро, и 5000 души, присъединили се към нея, за да получат заплати.

Що се отнася до "Ан Нусра" - сирийския клон на "Ал Кайда", тя оцеля под ударите на американските дронове и огъня на "Даеш", като остана един от главните участници в гражданската война. Организацията, за разлика от "Даеш", разчита повече на сирийци, които ще останат в своята страна до свалянето на режима на Башар Асад, решително настроени за продължаване на джихада.

Според някои експерти в случай на отстраняване на лидера на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади отслабената организация може да се влее в "Ал Кайда". Част от представителите на "Даеш" в действителност са бивши членове на "Ал Кайда", ветерани на джихада в Афганистаан на страната на Осама бен Ладен. Историята на джихадисткото движение все още е далеч от края си.

------

* Авторът е кореспондент за Близкия изток на френския вестник "Фигаро", откъдето препечатваме статията.