През последните години много се говори и пише за т.нар. устойчиво развитие и устойчив начин на живот. Какво всъщност е това? За едни е част от ежедневието, за други са онези неща, които "зелените хипита" правят.

Да живееш в хармония с природата не означава непременно да прегръщаш дървета и да живееш в комуна. За едни е мода, за други поредната лудост, а за трети - начинът им на живот. Какво правят тези третите и защо не е лошо да си "устойчив" човек?

Концепцията за устойчиво развитие се оформя през 70-те години на ХХ век, като основите ù са заложени още през 1972 г. От тогава има много организации и инициативи в цял свят, които се занимават с устойчивото развитие в глобален мащаб. Експерти еколози обаче казват, че голямата промяна в начина на живот започва от най-малките неща. Това са "дребни подробности", на които не обръщаме внимание в ежедневието си, но са изключително важни и резултатите от тях са с огромно значение. Какво ядете, как пазарувате, какво изхвърляте? От отговорите на тези въпроси всъщност зависи бъдещето на Земята. Една полиетиленова торбичка или принтирана страница по-малко сами по себе си не са много, но събрани всички "малки части" дават "големия ефект".

Вземи само това, което ти е нужно

Защо устойчивия човек пазарува малко? Вероятно поне веднъж ви се е случвало да изхвърлите половината хладилник. Купили сте много повече храна отколкото ви трябва, в резултат на което половината е развалена и трябва да отиде в боклука. Или се чудите какво да правите с онзи "много полезен уред", който така и не използвахте. Помислете добре преди да купите нещо, не става въпрос само за харченето на пари. За да стигне до вас, всеки продукт е произведен с разход на вода, материали и енергия, осигурено е транспортирането му. Всичко това влияе пряко на околната среда - ако не ви е нужен, значи ресурсите за направата му са използвани напразно. 

Рециклирай

Не става въпрос само за трите цвята кофи за разделно събиране на боклук. Това е чудесна идея, но у нас не сработи по правилния 

Тази забавна лампа е направена от
сламки и кутии за CD.
Снимка earth911.com

начин. В цветните контейнери всеки изхвърля каквото му падне, отпадъците не винаги се преработват по групи. Рециклираме основно скрап, батерии и стари електроуреди, което всъщност не е малко.

Рециклирането не е сложно. Използвайте отново хартията и пластмасата, пазарувайте поне 2 пъти с една полиетиленова торбичка или най-добре си вземете платнена. В интернет е пълно със стотици идеи какво може да си направим от използваните вече пластмасови или картонени опаковки. 

Как да пестиш вода и енергия

Все по-популярни стават енергоспестяващите крушки и уреди. Понякога първоначалната инвестиция за тях е по-голяма, но след това се изплаща под формата на по-малко разходи за електроенергия. Вода може да се пести като се избягва миенето и прането на ръка, миялната машина и пералнята използват електричество, но дозират точно разхода на вода. Освен това голяма част от тях имат т.нар. "еко програма". Душ вместо вана също е добро решение. Ще се лишите от мехурчетата на пяната за вана, но няма да изхвърлите ей така няколко стотин литра вода. 

Кецове вместо кола 

Колелото си остава предпо-
читан начин на придвижва-
не в много градове.

Ходене пеш, велосипед, метро - освен, че са по-евтини и здравословни, те спестяват на природата огромните количества въглероден оксид (СО) и въглероден диоксид (CO2 ), които замърсяват атмосферата при използването на автомобил. Ако все пак нямате друг начин за придвижване освен колата, поне организирайте car pooling (споделеното пътуване с кола). Споделеното пътуване има и още едно голямо предимство освен по-чиста околна среда - намаляване на трафика. 

Помислете и за алтернативите на горивото - хибрид или електроавтомобил.

Хранителните кооперативи и местното производство

В България вече са доста популярни фермерските пазари и хранителните кооперативи. Хората се обединяват в пазаруването на храна от екологично чисти ферми, ядат по-качествени продукти и насърчават местното производство. Подкрепата за местните фермери и животновъди е важна стъпка към устойчиво развитие. Спестяват се много големи транспортни разходи, които иначе биха били необходими за доставяне на храна от другия край на света. Това не означава да не ядете нищо произвденено извън България, просто може да си хапвате повече натурални български продукти. По-вкусно и по-здравословно е.

Засади дърво 

Засаждането на дървета звучи малко клиширано, но само едно дърво в рамките на един сезон може да даде кислорода, нужен на 10 човека за една година. Дърветата смекчават климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват водата. Една от основните причин за глобалното затопляне е именно изсичането на хиляди акри гори. Охлаждащият ефект на едно дръвче се равнява на десет климатика, работещи по 20 часа на ден.

Ако нямате възможност да посадите дърво, отглеждайте си няколко растения в саксии. Така ще се радвате на по-чист въздух у дома. Малка саксийка с подправки на балкона пък ще ви спести разходи и ще си имате ваше собствено производство.

Покажи и на най-малките 

Покажете на децата си как да опазват и обичат природата. Устойчивият начин на живот започва от най-ранна детска възраст. Превърнете еко заниманията в забавни игри за най-малките, със сигурност ще им бъде забавно и ще се чувстват щастливи, че участват в нещо важно и значимо.