Промените по столичния хотел "Маринела", известен и като "Японския хотел", са направени без одобрени технически проекти и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. Това съобщиха вчера от Министерство на регионалното развитие и благоустойството.

При проверка е установено, че в началото на миналата година е издадено разрешение за надстрояване. Негов автор е главният архитект на район Лозенец в София, но не се знае дали той е имал право на това. Извършени са и много нарушения. 

Връчен е констативен акт за спиране на строежа, като собствениците на хотела имат срок от 7 дни за подаване на възражения по него. След това, ако има правни основания, предстои заповед за спиране на дейностите.

Бившият хотел "Кемпински" е собственост на пловдивския бизнесмен Ветко Абаджиев, който го прекръсти на съпругата си - "Маринела". Миналата година японските вишни, които досега се намираха пред входа на хотела, бяха изкорени и преместени, за което бе наложена глоба, а на тяхно място засадиха палми. Тази зима бяха сложени изкуствени пластмасови вишни отпред.