„Ако трябва да избираме накрая между демокрацията, между възможността независимо какъв е финансовият ресурс, дали струва 2-3 или 5 000 лева една допълнително открита секция, около 1,4 -1,5 млн. са това пари от бюджета, имаме ги. Все повече в Америка, в Европа се отчита борбата на правителството против контрабандата. Благодарение на тази битка, тези кметове ще получат тези пари. Истински разчитам на отговорността на Валери Симеонов и Каракачанов, отчитам тяхната грижа за националната сигурност, ще проведем един такъв разговор, действително обаче демокрацията, правото на всеки човек да гласува, аз искам да го защитя. И коректното е във вторник това да си го кажем първо между нас си, тогава ще обявим и нашето решение”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в село Ябланово, Котелско. Той коментина дълго промените в Изборния кодекс, които предивзикаха протести, президенът Росен Плевнелиев наложи вето, а Патриотичният фронт заплаши, че при ревизия на приетите текстове може да напусне властта. 

БОЙКО БОРИСОВ: ХУБАВО Е В НЕДЕЛЯ ДА СЕ ВИДИШ С ХОРАТА (ВИДЕО)

"Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите. Когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опитва да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно. И на практика в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси", добави премиерът.

Той заяви, че уважава Патриотичния фронт, отчита грижата им за националната сигурност и приема, че идеята им за ограничаване на броя на секциите за гласуване зад граница "е благородна и в защита на националната сигурност".

"В същото време обаче, нещо, с което изцяло не съм съгласен, но трябваше да го приемем, под натиск – повтарям, е, че за да се реши този проблем със секциите-нарушители, за които и Красимир Каракачанов, и Валери Симеонов изтъкват като основен аргумент в Турция, се ограничиха права на българи в други места. Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях, ще говорим и има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерския съвет ние да откриваме секции там, където има повече от 100 души. Не знам дали е юридически издържано – да не кажа някаква глупост, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът", подчерта Борисов.

Попитан дали очаква по някакъв начин Патриотичният фронт да застраши стабилността на правителството, Борисов отговори:

„Те и сега не влизат в управлението. Те само подкрепят отделни политики. И за радост в последните месеци нашите отношения са много по-добри, много повече доверие имаме помежду си. Виждам, че действително битката и отчитайки национални опасности, които има, те са абсолютно прави в тази част, действително ги изнервя, надявам, се, че ще намерим възможния тон. Ако трябва накрая да избирам между стабилност, демокрация, права на хората, ще избера демокрацията и правата на хората."

Премиерът обяви, че се надява на срещи във вторник да се намери изход от ситуацията. И припомни, че на местните избори ГЕРБ сасе явили по Изборния кодекс на Мая Манолова, приет от БСП и ДПС, но на партията му не й трябва помощ да печели избори. 

"Точно обратното – би ни навредило това, ако нашият имидж на най-демократична партия бъде накърнен с квалификации от този тип, че сме ограничили права или сме насочили своите действия в неправилна посока", добави още Борисов.