Три поредни срещи между партии и представители на българите в чужбина, които искат отмяна на новите правила за вот зад граница, ще се проведат днес. Домакин на разговорите ще е омбудсманът Мая Манолова, след като в края на миналата седмица офисът й е "арена" за преговорите между гражданите и лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов. На разговор ги "прати" премиерът Бойко Борисов, за да се разберат с Патриотите. Не се разбраха.

Българите зад граница първо ще преговарят с АБВ, а след това с Реформаторския блок и БСП. Целта е да се събере подкрепа за ревизия на тектовете от Изборния кодекс, които ограничават драстично възможността за откриване на изборни секции в чужбина. В събота президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще наложи вето над новите правила. Това бе и желанието на много протестиращи българи в чужбина. Сега идва трудната част  - да се събере политическа подкрепа за отмяна на спорните разпоредби. 

Срещите с партиите ще е само ден преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да свика парламентарната си група и коалиционните партньори по темата. 

За преодоляване на президентско вето - тоест сегашните рестриктивни текстове в Изборния кодекс да останат в сила, трябват поне 121 депутатски гласа при вота в парламента. Постигането им е невъзможно без ГЕРБ.

АБВ, част от Реформаторите и част от левицата, както и ДПС са твърдо против приетите от ГЕРБ и Патриотите текстове.