Първият нов електрически локомотив на българска жп компания, купен след идването на демократичните промени у нас, вече е в България.

Машината е от модела Vectron. Произведена е от германския концерн "Сименс" и ще обслужва товарите на компанията "ПИМК Рейл". Името на локомотива е Калина. 

ПИМК ООД е една от най-големите компании за международен автотранспорт в България и има сериозни планове съвсем скоро да навлезе и в жп транспорта. Компанията вече получи лиценз за товарен жп превозвач и в момента изчаква вторият документ, който ѝ е необходим да стартира дейност - сертификат за безопасност от Агенция "Железопътна администрация".

Пловдивският превозвач в момента осигурява основната част от товарите по интермодалната жп линия Русе - Нюрнберг, Германия, която се обслужва от "ДБ Шенкер". От общо 35 ремаркета в композицията 23 са на ПИМК.

Освен "Калина" в новия жп превозвач ще има и втори чисто нов локомотив, който също се чака да дойде от "Сименс". ПИМК са поръчали и 17 двойни вагона от жп завода в град Септември.