Видеокарикатурите на художника Чавдар Николов вече не може да се гледат и в YouTube. Каналът, където те се публикуваха активно след казуса с изтритите клипове от Нова телевизия, се оказа недостъпен по обяд във вторник.

Самият Николов сподели за това в профила си във Фейсбук:

„Брей, че загадъчни „Свински опашки“! Сега пък изчезнаха от YouTube.“

На страницата на сайта за видеосподеляне се вижда, че въпросният профил е „спрян заради множество или сериозни нарушения срещу политиката на YouTube за спам, хазарт, подвеждащо съдържание или други погазвания на правата за ползване на сайта“.

Пред „Площад Славейков“ Николов сподели, че каналът в сайта се е поддържал не от него, а от „НетИнфо“, компанията, която стои и зад Vbox7, най-голямата българска алтернатива на YouTube. Когато преди около месец се разрази казуса с изтритите карикатури на художника от сайтовете на Нова телевизия, а впоследствие и те бяха възстановени – е започнала по-активна поддръжка на профила в YouTube, преди това там имало 15-ина клипа.

По-късно от „НетИнфо“ дали на Чавдар Николов достъп до администрацията на канала на негово име във Vbox7, но когато пожелал такъв и до този в YouTube, поискали от него да подпишат договори за подялба на евентуални приходи от монетаризиране, коментира художникът. Той не отговорил в продължение на около две седмици – до днес, когато отворил сайта, за да види какво става, и видял, че каналът го няма.

ЧАВДАР НИКОЛОВ: БОРИСОВ КАЗА ЗА ДОГОВОРА. ДА КАЖЕ И ЗА СЛЕДВАЩАТА МИ КАРИКАТУРА

„Не знам какво мога да наруша с тези карикатури – отвърна Николов на въпрос дали вижда нещо във видеата си, което може да погазва правилата на YouTube. – Мога да наруша единствено егото на премиера. Какво друго, не ми е ясно.“

 

Хронология на „свинските опашки“

 

В средата на април видеокарикатура на Чавдар Николов, осмиваща Бойко Борисов и свързваща го със свинските опашки на патрулите за бежанци по границата, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия (включително Vbox7) – заедно с всичките му останали работи там. След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника.

По-късно карикатурите бяха възстановени. Това се случи малко след като министър-председателят обяви изтриването на видеото като удар от Нова тв лично срещу него.

Чавдар Николов разкри пред „Площад Славейков“ на 21 април, че окончателно е прекратил отношенията си с Нова. Тогава той обясни, че коментарите на премиера Борисов за заплатата му и несъществуващия нов договор с телевизията са го възмутили, но не е видял подобно възмущение у ръководството на медията, както е очаквал.

„Реших, че е безсмислено вече да разговаряме“, каза художникът.

В момента Чавдар Николов публикува карикатурите си в сайта „Терминал 3“. Негови видеа се излъчват и в „Шоуто на Слави“.

 

Състоянието на медиите в България – просто ужасно

 

На 3 май Европейският център за медийна свобода посвети свой материал по случая с изчезналите карикатури на Чавдар Николов. В него те разказаха, че от септември миналата година той е нарисувал около 90 15-секундни клипчета, пускани в сутрешен блок на Нова телевизия и качвани на онлайн платформа, собственост на същата група.

„На 13 април Николов трябва да е отишъл твърде далеч“, отбелязаха от Центъра.

След като дадоха бекграунда на сюжета в карикатурата от тогава (граничните патрули и похвалата на премиера Бойко Борисов за тях), от организацията написаха, че няколко часа след излъчването си, видеото е било „цензурирано“ от уебстраницата на телевизията, а целият канал на Николов във Vbox7 – изтрит.

По-късно същия ден той получил обаждане да не готви карикатура за следващия ден, а в следващо обаждане бил информиран, че договорът му се прекратява. След това изпълнителният директор на Нова тв Дидие Щосел се извинил за случилото се, а Силвия Зурлева от борда на телевизията обяснила спирането на договора като „бизнес решение“. Министър-председателят Бойко Борисов пък заявил, че няма нищо общо с премахването на карикатурите.

„Аз мисля, че премиерът е бил въвлечен – косвено или не“, каза Чавдар Николов пред Центъра.

#КОИ УШИ БАЙРАКА? - ТОП 10 НА ЧАВДАР НИКОЛОВ

Оттам добавиха, че след протести в столицата София и серия от публикации по темата в международни медии, творбите на карикатуриста са били възстановени във Vbox7, а на него е бил предложен нов договор в Нова телевизия. Но той отказал.

„Не вярвах, че това може да се случи в страна от Европейския съюз –коментира Николов и въздъхва: – Състоянието на журналистиката в държавата е просто ужасно.“