НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

Изявлението на Доналд Тръмп, че може да подкрепи увеличаване на данъците за най-богатите в САЩ е поредното ужилване на консервативните кръгове в Републиканската партия. Сблъсъкът между бизнесменът и старата гвардия се изостри още повече, след като той заяви, че е справедливо американците да искат по-високи заплати. 

 

Теорията на Тръмп, че трябва да бъде изплатен националния дълг на САЩ, за да бъде спасена страната от неплатежоспособност бе подложена на критики от традиционалистите и от окопалите се лидери на Уолстрийт, които не искат никакви промени във финансовата система. Известни икономисти, които живеят в реалния свят, обаче подкрепиха идеята на Тръмп, който заяви, че САЩ никога няма да фалират, защото могат да печатат долари ако възникне ликвидна криза.

 

Доналд Тръмп не е единственият, който бие тревога, че бъдещето на САЩ ще бъде много мрачно ако не бъде решен дълга. Статистиката сочи, че Вашингтон тегли по 1 милион долара заем всяка минута, заяви бившият кандидат за президент на САЩ Ранд Пол. На 20 януари 2017 г., когато Барак Обама напусне Белия дом, той оставя в наследство на американците 20 трилиона долара дълг. В момента на всеки от 330-те милиона жители на Съединените щати тегне бреме от 60 хиляди долара.

 

Вниманието на медиите в понеделник бе привлечено от демонстрацията на стотина души пред щаба на хедж фонда „Ситадел“ в Чикаго. Събития от този род изглежда ще станат ежедневие и със сигурност ще привличат все повече хора. Бившият кандидат за президент от дясно и някогашен пастор Майк Хъкаби заяви по телевизията „Фокс“, че понятието консерватизъм трябва да се промени, след като хората, които го проповядват са загърбили напълно социалните проблеми на Америка“. Демагозите и от двете партии непрекъснато повтарят, че трябва да се направи нещо, за да се предотврати катастрофалното спадане на доходите. И не предприемат нищо на практика, защото това би ощетило щедрите им донори, които забогатяват с невероятна скорост.

 

Двадесет и пет босове на хедж фондове са прибавили общо 13 милиарда долара към имането си през 2015 г. След като Тръмп хвърли нови бомби в окопите на вътрешните си врагове, сега те подготвят метеж срещу него, за да препънат маршът му към Белия дом. Група консерватори около основателя на дясното издание „Вашингтон екзаминър“ Бил Кристол замислят да спуснат с парашут свой човек в битката за Белия дом. Говорителката на съзаклятниците от групата „Консерватори срещу Тръмп“ Дебора Де Мос Фонсека заяви за вестник „Бостън глоуб“:

 

“На тези тръмпстъри, които ни критикуват ще кажа, че наш дълг е да гласуваме за Републиканската партия. Висчки свързани с нас, заявиха, че няма да подкрепят Тръмп, ние няма да пуснем бюлетини за Хилъри, но ще участваме в изборите. И ще имаме алтернатива, вместо да запишем в листите собствените си имена или тези на нашите роднини“.

 

На този фон продължават спекулациите, че срещу Тръмп може да бъде използван загубилият битката срещу Обама през 2012 г. Мит Ромни. Вероятността Ромни да бъде изваден от нафталина нарасна след като „Вашингтон пост“ разкри, че миналия четвъртък Мит е имал във Вашингтон среща на четири очи с Кристол. И двамата след това побързаха да отрекат слуховете като казаха, че „просто се видели, за да вечерят заедно“.

 

„Няма да кажа, разбира се, какво точно е заявил Ромни в частния ни разговор. Но ще повторя убеждението си, че страната заслужава по-добър избор от Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп“, с лукава усмивка заяви Кристол по телевизията „Фокс“.

 

Сред опонентите на Тръмп бе записан и шефът на Конгреса Пол Райън, който се смята за апостол на консерваторите. Преди дни той заяви, че Доналд очевидно е изборът на болшинството от Републиканската партия, но той лично още не бил готов да го подкрепи официално за изборите наесен. Председателят на Националния комитет на Голямата стара партия Рийнс Прийбъс посочи на свой ред, че в името на единството на политическата сила трябва да бъде сложен край на разприте и да бъде подкрепен Тръмп като официален кандидат за президент.

 

За да не бъде критикуван, че цепи редовете, Райън се опита да се оправдае като намекна, че може би в по-късен етап ще даде благословията си на Тръмп. „Не съм казал, никога. Ние просто не се познаваме“, каза той за Си Ен Ен.

 

В интервю за „Милуоки джърнъл сентинел“ Райън подчерта, че лансирането на „кандидат от трета сила“ (има предвид независим претендент, който симпатизира на републиканците) „ще бъде бедствие за нашата партия“. „Вече се опитах да втълпя това на много хора“. Утре се очаква Райън и Тръмп да се срещнат, за да се опитат да изяснят отношенията си. Не е изключено след разговора на четири очи шефът на Конгреса да застане официално зад Доналд, за да предотврати избухването на вътрешна война в Голямата стара партия. Ако двамата не се разберат, Райън заяви, че е готов да изпълни волята на Тръмп и да не председателства конгреса на републиканците през юли.

 

Политическите коментатори от всички медии са единодушни, че излъчването на анти-Тръмп кандидат ще подари Белия дом на Хилъри Клинтън.

 

Шарен е съставът на ядрото в движението „Никога Тръмп“, което стои в дъното не сегашните опити да бъде дерайлиран бизнесменът, който се оформи като краен победител в първичните избори. Заговорниците са в разгара си и се активираха особено много след като Доналд дисквалифицира сенатора Тед Круз с убедителната си победа в Индиана. Около Кристол се върти съзвездие, включващо консервативния журналист Ерик Ериксън, сенатора Бен Саси от Небраска и Бил Уичтерман, бивш помощник на някогашния лидер на републиканците в Сената Бил Фрист.

 

В опитите си да изровят алтернатива на Доналд Тръмп заговорниците разглеждат бивш генерал, бизнесмени и политически кандидати, включително млади републикански лидери. „Това е общо усилие да бъде намерен някой с внушителна тежест и съдържание, а така също с консерватизъм, който да бъде алтернатива. Движението ни е като хилядолетен потоп, нещо, каквото не сме виждали преди“, похвалила се Де Мос Фонсека.

 

Сред спряганите се мярка името на бившия губернатор на Индиана Мич Даниелс, който сега е президент на Университета Пърдю в родния си щат.

 

Времето обаче не е на страната на заговорниците. Доналд Тръмп вече заяви, че за него няма значение единството на Републиканската партия, а идеята, която стои зад лозунга му „Да направим Америка велика отново“. Той продължава да трупа поддръжници и същевременно се стреми да спечели на своя страна технократи и милиардери, които да финансират финалния етап на кампанията му. Сред делегатите на Тръмп от Калифорния е известният инвеститор, бивш директор в „Хюлет Пакърд“ и съосновател на „Пей Пал“ Питър Тийл. Зад Тръмп е и влиятелният конгресмен Кевин Макарти, който смята, че бизнесменът ще помогне на партията си, а няма да и навреди.

 

Тръмп е достатъчно умен, за да наеме хора, които не са като него“, заяви вчера по Си Ен Би Си милиардерът Марк Кюбън, който миналото лято се самопредложи за вицепрезидент на Доналд. По телевизията „Фокс“ Кюбън, който е собственик на басктеболния тим „Далас мейвърикс“ посочи, че Тръмп вероятно ще предпочете за свой партньор опитен политик от калибъра на бившия шеф на Конгреса Джон Бейнър. Слуховете на тази тема продължават да спрягат оттеглилия се от битката Джон Кейсик, който би Тръмп в Охайо.

 

Като губернатор на щата Кейсик може да помогне на Доналд да победи в Охайо в общите избори наесен. Щатът е играл ключова роля във всички предишни президентски избори. Кейсик засега отрича да има планове за втория пост, но в политиката всичко е възможно. Доналд Тръмп вече изрично посочи, че ще си избере вицепрезидент след конгреса на Републиканската партия, който ще се проведе в Синсинати, Охайо от 18 до 21 юли т.г.

 

За да не пламне републиканска „гражданска война“ Тръмп също трябва да направи опит да успокои консерваторите. „Има хора, които водят упорита битка, но още не са излезли на сцената. Тръмп трябва да сключи пазарлък с тях и да стане малко по-приемлив кандидат“, заяви Джулиана Берджерон, член на Националния комитет на партията от Ню Хемпшър, цитирана от „Бистън глоуб“. Досега тя четири пъти е разговаряла с бизнесмена, опитвайки се да го убеди „ да бъде по-въздържан, с по-голямо уважение и да смекчи нападателния си тон“. За съжаление и други симпатизанти на Доналд се опитват да охладят страстите му, но въпреки обещанията, той продължава много често да се държи като хулиган. Досега този стил имаше успех, но фактите сочат, че след като си спечели на своя страна много добре образовани и богати хора, той трябва да стане „по-нормален“, смятат коментатори, които му симпатизират.

 

Но дори тези, които явно не приемат стратегията му, смятат, че добър или лош, Доналд Тръмп е изборът на американците отдясно. Известната активистка на Републиканската партия от Ню Хмпшър Беверли Бтус, каза по радио 970 АМ:

 

„Американският народ вече заяви волята си и ние трябва да застанем до избраника. Не съм поддръжник на Тръмп, но ще гласувам за човека номиниран от Републиканската партия. Моята гледна точка е, всеки, но не и Хилъри. Не е нормално, че гласувам не за някого, а срещу другиго, но това е важно в сегашното положение“.

 

Ако все пак консерваторите успеят по някакъв начин да спуснат свой кандидат срещу Тръмп, конгресът на Голямата стара партия може да заприлича на истинско бойно поле. Освен разпалени словесни престрелки, може да се очаква в Охайо много делегати на Тръмп да напуснат залата. А това означава – начало на края, който може да настъпи де факто ако Хилъри Клинтън спечели президентските избори на 8 ноември 2016 г.

 

Иначе вчера Тръмп мина като на парад и победи в поредните избори в щатите Западна Вирджиния и Небраска. Той вече е сам, защото Тед Круз и Джон Кейсик се отказаха от надпреварата. За да бъде сигурно издигането на Тръмп за републикански кандидат за президент, той трябва да получи подкрепата на 1237 делегати на конгреса. Досега е набрал 1108.


В другия лагер - на демократите, упоритият претендент за президентската номинация на демократическата партия Бърни Сандърс е първи в щата Западна Вирджиния. Победата му обаче е символична, защото на Хилъри Клинтън и остава да събере още само 155 делегата и практически няма как това да не стане, за да спечели номинацията на Демократическата партия.