Парите на Фонда за лечение на деца са харчени неефективно и в нарушение на закона, категоричен беше здравният министър д-р Петър Москов в ефира на bTV. В отговор на многобройните опасения на родители за спрени плащания и забавена обработка на медицинската документация Москов увери, че Фондът не е прекратявал дейността си и дори се справя с работата много по-добре от преди.

"Няма нито едно спряно плащане. Няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано, както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка на придружаващите го лица или битовите условия, в които е настанено. Тоест, всяко едно дете, чиито документи са били подготвени, вече е изпратено, вече има решение.... Фондът работи, дори много по-бързо, отколкото е работил преди", отсече здравният министър.

По думите на Москов от акцията на ГДБОП и смяната на бившето ръководство са спечелили най-вече децата, защото има безспорни доказателства, че средствата, предназначени за тяхното лечение, са се харчили за командировки, пътувания, наеми и прочие.

"Над 1,5 млн. лв. са изразходвани неправомерно - за консултантски договори, да преводачески услуги и т. н., от перото за лечение на деца. Средната стойност на лечение на дете от Фонда  е 23 хил. лева. Това означава, че с тези пари още 65 деца е можело да бъдат лекувани. Това е достатъчно основателна причина да предприема промени в ръководството на Фонда", категоричен беше Москов.

Проблемите обаче не са били само финансови, а и чисто организационни, допълни здравният министър. Според собствения му разказ, процедурата по одобрение преди рокадите във Фонда е била тромава, защото документите са минавали през три инстанции - първо две-три седмици са се разглеждали от Фонда, след това се гласуват от Обществения съвет и накрая, ако се окаже, че случаят касае пакета с медицински дейности на здравната каса (каквито са 90% от казусите), всичко е отивало при нея и е трябвало още веднъж да мине одобрение.

"Малко ми омръзна от някакви борци за справедливост и за свобода. (...) Ако вие сте баща на това дете, какво ще направите? Хайде стига толкова!", разгневи се на финала министър Москов.

Накрая отново увери, че нито едно дете няма да срещне трудност при лечението си, защото всички мерки за гарантиране на лечението на децата - било в чужбина, било в България, са взети и "Фондът работи като часовник".

В рамките на тази седмица се очаква да бъде подписано и специално споразумение между Националната здравноосигурителна каса и Фонда за изграждане на единна електронна система за комуникация, която да позволи разглеждането на документите и произнасянето на експертите да става максимално бързо.