Изключителен диалог за отношението към българските медии и "особено НПО" -тата (т.е. - "неправителствени организации") спонтанно избухна днес на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Главни герои бяха главният прокурор Сотир Цацаров и Васил Петров - по-известен като "бащата на жената, от която Пеевски има дете". Вълнуващият обрат в скучноватото иначе заседание настана на съвсем "безобидната" последна точка от редовния дневен ред: да изразят становище дали ще се срещат с предстоящата мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество поотделно двете нови колегии и кои да са представители.

Напълно непринудения разговор, пълен с обществени оценки и с малко бунтарска непримиримост стартира Васил Петров, като каза, че "по разбираеми причини" (Петров е сред доайените в сегашния състав на ВСС, б.р.) бил буден и попаднал на тв предаване в 3 ч през нощта, озаглавено "Темида".

Вероятно визирайки гостуването на Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията в тв "България он еър", той сподели, че журналист и представител на НПО обсъждали новосформираната прокурорска колегия, която винаги гласува единодушно 10:0 (в случая 8:0 на днешното заседание). А пък съдийската колегия давала резултати като 8:6. 

ОБНОВЕН ВСС СЛЕД "РЕФОРМАТА": ПАК ЯСЕН ТОДОРОВ ШЕФ
Тук съчувствено се намеси Сотир Цацаров:

Идеята в 3 ч през нощта да си причиня разговор между журналист и особено представител на НПО би ме докарала изобщо да си изгубя съня. Всъщност аз и в 19 ч не бих си го причинил.

Васил Петров се включи, че неговият сън така и така е загубен... И доразви мисълта си, че явно жегнат от среднощната публицистика, решил поне по един въпрос да гласува против. Поне едно решение днес да не е единодушно. (б .а. Странно отношение към мисията на ЕК...)

Румен Георгиев

Това пък даде повод на Румен Георгиев да се включи съвсем не на шега. Той обяви "безсмислието на подобни срещи" (т.е. .- с представителите на ЕК, б.р.), което обаче било "непроменимо от нас като институция". 

Аз самият за себе си реших да не си губя времето с евроексперти. Доколкото наблюдавам в последно време, че това, което чуят от нас, няма особно значение... И не намира място в техните констатации.

Като се стигна до същинския въпрос - кои членове на  колегията  ще са на предстоящата среща,  Васил Петров отговори за себе си в трето лице:

На господин Петров ще му разрешите да мисли през нощите до... 1 юли ли беше срещата...

Намеси се главният прокурор:

Аз правя призив поне тая вечер да не гледате подобни предавания – още повече, че утре имаме Пленум (от 9.30 ч, б.р.)

За пръв път от краткото съществуване на прокурорската колегия. Снимка Авторът

На сцената излиза (т.е. - на таблото се изписва) "историческото" 7:1...

Колегията преминава към следващата точка.