Хапчета на над 1,2 млн. души с високо кръвно в страната е осигурила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през миналата 2015 година.

Истинският брой на болните обаче е по-голям, защото част от тях не се възползват от правото си за безплатно лечение и не фигурират в статистиката, защото сами закупуват хапчетата си от аптеката. В най-лошия случай обаче това означава, че всеки четвърти или пети българин страда от главоболие, гадене и световъртеж, алармира Българската лига по хипертония по повод предстоящия на 17 май Световен ден за борба със заболяването.

Артериалната хипертония е заболяване на сърцето, но засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, защото може да протича съвсем безсимптомно и да доведе до множеството неблагоприятни последици. На нея се дължат смъртоносните мозъчни инсулти и миокардни инфаркти, а също така по-леките нарушения на бъбречната функция, проблеми при бременността, увреждания на очите и прочие.

Всеки трети с високо кръвно налягане страда от нарушена функция на бъбреците, сочи още международната статистика. При 5 до 10% от европейците и при около 12% от българите състоянието неусетно прераства в хронично бъбречно заболяване, защото пациентите нямат оплаквания. Единствените симптоми са тези на хипертонията и болните сами не разбират как са стигнали до усложнения.

По този повод Световният ден за борба с хипертонията тази година ще премине под мотото "Нормално кръвно налягане - здраве за бъбреците". Във фокуса на кампанията ще бъдат именно нарушенията на бъбречната функция, за да се изостри внименито на лекари и пациенти към състоянието. На различни места в 11 български града ще бъдат разположени пунктове за консултации и електронно измерване на тегло, талия и кръвно налягане. В София пунктовете ще бъдат в Южния парк и до входа на метростанция "Сердика", в Пловдив - на Централния площад, в Бургас - пред сградата на Общината, а във Варна - на входа на Морската градина.

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.