Много е вероятно през есента да има референдум и с въпросите на бизнесмена Веселин Марешки. Това разкри председателката на парламента Цецка Цачева в ефира на Нова ТВ.

Вчера парламентът гласува 6-те въпроса от Инициативния комитет на Слави Трифонов, което означава, че референдум по тях ще се проведе заедно с президентския вот. Предложените от Марешки 5 въпроса бяха внесени по-рано, но не му достигаха валидни подписи и му бе дадено 1 месец да добави колкото е нужно, за да се мине бариерата от 400 000.

"Много е вероятно есента да има референдум с въпросите на Марешки. Всеки момент чакам, ако минат бариерата, ще имаме два референдума. Трябва да се знаят фактите, в момента в ГРАО върви проверка на допълнителните подписи", обясни Цачева.

Това означава, че наесен заедно с президент, може да отговаряме на общо 11 въпроса. От тях обаче два са едни и същи - за намаляване на депутатите от 240 на 120, а два си противоречат - от "Шоуто на Слави" предлагат партийната субсидия да бъде намалена до 1 лев на глас, а Марешки - да се премахне напълно. Така остават 10 различни въпроса.

"Някакси е нелогично да провеждаме референдум с един и същи въпрос", каза Цачева, визирайки обаче четвъртия от въпросите на Трифонов, който е за електронното дистанционно гласуване, което парламентът вече прие в закон.

Председателката на парламента коментира и излизането на АБВ във властта, като отбеляза, че партията на Първанов не е имала сериозни доводи за това.

"Не знам каква е истинската причина, тя е взета по-рано, в тесен кръг, под условие, и това е резултатът от конгреса на БСП", каза тя. "Категорично не приемам алибито за напускане на мнозинството - оправданието, че липсвал диалог. Напротив."

Според Цачева АБВ мислели само за партийните си интереси, докато ключова за ГЕРБ било държавността. Тя обаче подчертано не използва думата "стабилност".

"Сега е сложна ситуцията, когато всички, които се считат отговорни, коментират само чисто партийни интереси, възможни варианти за кандидат-президентски двойки, но никой не поставя пред скоба държавността."

Тя отбеляза, че партньорите ни на Запад забелязват по-добре постиженията ни, цитирайки изявлението на Борисов, че всички знаели колко пари сме спасили с борбата срещу контрабандата.

"Ето вчера - срещата на премиерът Борисов с Камерън, оказва се, че хората зад граница знаят какво прави нашата държава, за постиженията ни с контрабандата", заяви Цачева.