Любомир Дацов е финансист, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев (2005 г). В момента е един от 5-имата членове на независимия орган за контрол на публичните финанси - Фискалния съвет.

Когато много хора започват да се "подмокрят" от обхваналия ги възторг, винаги ми светва една сигнална лампичка. Та малко за това, какви биха били последствията от едни референдумни решения. Долните редове са по-скоро закачка:

 

Ако хората отговорят „Да“, как би изглеждала обновена България:

 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В Парламента ще влязат две партии (може би три), ГЕРБ и ДПС -107/13 представители 

 

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 

Няма много голямо значение при горното разпределение на представителството. Ще бъдат спестени около 12 млн.лв. годишно. Контролираното гласуване ще е по-лесно, съвкупната цена на лобистките поправки ще намалее, а ще се увеличат индивидуалните суми. Възможността да има някакъв различен глас, ще намалее.

 

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Важно е кой брои, предложението няма съществено значение за честността и прозрачността на изборите. Въвеждане на образователен ценз е много по-добро решение в случая.

 

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Единственото смислено предложение, с всичките предизвикателства, ако бъде „побългарено“. Вече беше гласувано за него.;

 

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това е абсолютен популизъм, който не носи нищо съществено като промяна на обществено устройство, но преведено на прост език означава засилване на позициите на олигарсите, кръговете от фирми и местните бейове. Може да има по справедливо разпределение на субсидията за политическите партии, чрез промяна модела на разпределение. Например равна фиксирана сума за парл. представените партии от около 3-6 млн.лв. + малка добавка за спечелени гласове.

 

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Друга безсмислица, като предложение. Това предполага тотално друга структура и система на вътрешен ред и сигурност (съд, прокуратура, МВР – като централната власт има само методологически функции, друга данъчна система и т.н.) Цялостното преустройство ще струва няколко милиарда лева, без да е ясно какво ще се постигне. Явно някой е гледал прекалено много каубойски филми . В случая много по просто е пожарната, охранителната и криминалната дейност да бъдат прехвърлени на общините. На национално ниво да останат ограничен брой служби.