В Япония има повече пунктове за зареждане на електрически автомобили, отколкото бензиностанции. Изненадващата на пръв поглед новина бе съобщена от автоконцерна Nissan.

Японският производител на коли обяви, че по последни данни броят на електростанциите в Страната на изгряващото слънце е надхвърлил 40 000, докато класическите бензиностанции са по-малко от 35 000.

При това бройката на пунктовете за коли на ток не включва домашните зарядни, както и около 3000 локации за общественодостъпно бързо зареждане на автомобилните батерии.

Обяснението за ръста на местата за зареждане на електромобили е съвсем логично, в Япония продажбите на този вид возила растат с бързо темпо.

“Важен елемент от продължаващото нарастване на пазара е развитието на инфраструктурата за зареждане", коментира главният финансов директор на Nissan Джоузеф Джи Питър.

Разширяването на мрежата от електростанции е и заради факта, че самите електромобили все повече се превръщат в реална и жизнеспособна алтернатива за шофьорите по света. Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара обяви електрическите коли за едно от многото технологични предимства, които ще променят напълно автомобилната индустрия. Според нея голямото преобразяване на бизнеса ще стане факт в неочаквано кратки срокове.

Производителите на возила също се съобразяват с инфраструктурната необходимост. Тesla има собствена мрежа от пунктове за бързо зареждане, а VW и BMW се кооперираха за изграждането на мрежа от електростанции в САЩ.