При сегашния политически модел на една открояваща се силна партия въвеждането на задължително гласуване, съчетано с мажоритарен избор би произвело парламент, в който доминиращата формация ще има смазващо мнозинство и ще отслаби значително влиянието на по-малките политически сили, коментира по БНР социологът и политически анализатор доц. Антоний Гълъбов. Според него е важно при подготовката на обществото за участие в референдума да се повишава информираността и политическата култура за ефектите от отговорите на прякото допитване до народа.

Социологът коментира и последните действия на АБВ.  Партията на Първанов се отдели от действащи структури на БСП и по тази причина диалогът между БСП и АБВ ще върви трудно, смята той. Дори и новата председателка на БСП Корнелия Нинова да е склонна на по-открити дискусии с АБВ, това не се отнася за други членове на висшето ръководство на столетницата, смята Гълъбов. Едва ли около фигури от АБВ може да се постигне съгласие за общ ляв кандидат с БСП, е мнението на анализатора. Гълъбов изключи възможността Първанов да се яви на предстоящите президентски избори.

Истинската причина за оттеглянето на АБВ от управлението, не поводът, все още не е напълно ясна, но не е свързана с приемането на промените в изборното право, смята той. Според него от значение за това решение, взето 4 дни преди провеждането на националната партийна конференция, са и резултатите от конгреса на БСП, и промяната в ръководството на „Позитано“. Социологът не изключи, обаче, и мотиви на АБВ за оттегляне от управляващата коалиция, свързани с енергетиката и руските интереси.

Гълъбов прогнозира, че "силно фрагментираният парламент ще продължи да произвежда по-широки тематични и ситуативни мнозинства около волята на доминиращата ГЕРБ и по този начин може да бъде поддържано и правителството".

Основание за тази прогноза дава и липсата на напрежение за лидерския пост между министър-председателя Бойко Борисов и заместника му в партията Цветан Цветанов, обясни анализаторът

Без да губи самостоятелността си, Цветанов поддържа ясна линия на водената от него парламентарна група, но без да нарушава равновесието вътре в партията, смята Гълъбов.

Той отбеляза, че подобни са отношенията, свързани с лидерството, и в АБВ, където между Първанов и Калфин, най-разпознаваемите фигури в партията, също няма напрежение.

Призивът на Радан Кънев за подкрепа на Росен Плевнелиев за втори мандат като президент е за подкрепа на независим кандидат, а не на партийна номинация, твърди социологът.

Направеното от лидера на ДСБ предложение е израз на разбирането, че около кандидатурата на Плевнелиев могат да се обединят много повече политически формации, без да е нужно да се постига съгласие между тях за подбор на кандидати сред партийни кадри, каза Гълъбов.