Гръцката крайно лява партия "Сириза", сочена за фаворит на изборите за Европарламент на 25 май, постигна изненадващ успех в столицата Атина и областта Атика, предаде агенция Блумбърг.

Нейните капндидати се класираха за втория тур на двете места.

Същевременно обаче партията поднесе още една изненада, но този път в полза на своите противници. Тя печели само в 4 от 13-тe региона на страната. В останалите начело са кандидатите на дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Кандидатите й обаче не стигнаха до втори кръг в двата най-големи града - Атина и Солун.

Но също така не трябва да се пренебрегва фактът, че макар да губи като цяло в Гърция, "Сириза" печели в 3,8-милионната област Атика. Там не само живее една трета от населението на страната, но е концентрирано и над половината от производството.

Всичко ще се реши на втория тур. Той е на 25 май и съвпада с изборите за Европарламент в страната.

Рена Дуру от "Сириза" излезе първа на вота в Атика. Нейният съпартиец Габриел Сакеларидис в продължение на няколко часа изпреварваше борещия се за нов мандат атински кмет Георгиос Каминис. В крайна сметка независимият Каминис, който е роден в САЩ, излезе първи и на втори тур ще се изправи срещу Сакеларидис. Четвърто място в Атина зае Илиас Касидиарис от неонацистката партия "Златна зора". Шестима от общо 18 депутати от тази партия, сред които лидерът й никос Михалолякос, са в затвора и очакват дело. Причина е убийството през септември 2013 г. от нейни активисти на рапъра антифашист Павлос Фисас.

Най-радостен от резултатите е лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас, отбелязва Блумбърг."Посланието е, че Гърция не принадлежи на никой друг, освен на народа. Идната неделя може да бъде първият ден от нова ера", заяви Ципрас, цитиран от в. "Гардиън".

Ако след този успех "Сириза" победи и на евроизборите в неделя ще разклати сериозно и без това крехкото мнозинство на "голямата коалиция" в Гърция, съставена от консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК.

Парламентарното й мнозинство е обаче само от две места. Сега крайната левица ще има възможност да натиска по-силно за предсрочни парламентарни избори.

Според Ципрас евровотът в неделя е своеобразен референдум. Той търси подкрепа за отмяна на драконовските икономии, свързани със спасителния план за Гърция, включващ пакет от помощи на стойност 240 милиарда евро. Ако "Сириза" направи това, тройката кредитори - МВФ, ЕС и Европейската централна банка могат да спрат парите за Гърция.