Студенти - бъдещи лекари и фармацевти - излизат на протест срещу Министерството на образованието днес. Причината е, че те остават без евростипендии за успех. Протестът е пот мотото #неПРИОРИТЕТНИТЕ.

Медицината е извън списъка на т.нар. приоритетни професионални направления. Според обявените преди седмица параметри, ще има два вида стипендии - за успех, които ще се дават по приоритетни специалности и за специални постижения. За успех студентите ще получават средно по 120 лв. месечно, а за специални постижения ще се получават 600 лв. за цял семестър.

Очаква се тази сутрин ръководството на Министерството на образованието и науката да се срещне с представители на студентските съвети, с които да обсъди протеста. В петък просветният министър Меглена Кунева обясни, че понятието "приоритетни професионални направления" в Закона за висшето образование по никакъв начин не разделя различните специалности на значими и незначими.

Тя уточни, че Европейските стипендии са договорени още през 2014 г., когато са се изготвяли принципите за тяхното разпределяне. Кунева беше категорична, че медицината е една от най-значимите специалности за страната. Това се вижда през държавното финансиране, което е едно с най-високите. Тя припомни, че от 2004 г. досега то се е увеличило повече от два пъти - от 40 до 88 млн.лв. Издръжката на един студент по медицина струва на държавата над 7 хил. лв. годишно, докато на един студент по икономика то е 700 лв.

Оказва се, че списъкът със специалностите, които няма да имат достъп до европейски стипендии за висок успех, никак не е малък. Става дума за бъдещи историци, юристи, социолози, психолози, икономисти, европеисти, политолози, културолози, дипломати, счетоводители, антрополози, етнолози, финансисти, фармацевти, журналисти, социални работници, археолози, архивисти, филолози и много, много други, които няма да имат достъп до около 600 лв. годишни стипендии на човек.