След като почти месец никой не успя да се ориентира каква е истината за показната акция на ГДБОП и смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца, а родители и неправителствени организации общуваха със здравния министър д-р Петър Москов през телевизионния ефир, конкретните въпроси за случилото се на 20 април официално ще стигнат до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Днес петицията с над 2 030 подписа ще бъде официално връчена на институциите, за да се опита най-сетне да получи отговор на въпросите "Кой атакува Фонда за лечение на деца?" и "Кой печели от отстраняването на бившия директор Павел Александров?".

ЗАЩО ДА Е ЛЕСНО КАТО МОЖЕ ДА Е ТРУДНО ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА?

С две думи ще припомним, че на 20 април ГДБОП нахлу в сградата на Фонда и арестува цялата му администрация - общо осем души. На петима от тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а директорът Павел Александров беше задържан под домашен арест. Според информацията, появила се в публичното пространство, около 1,5 млн. лв. от бюджета на Фонда са били изразходвани неправомерно за командировки, пътувания и наеми на квартири в чужбина, а са били отчитани като лечение на болни деца.

Позовавайки се на тези данни още същия ден здравният министър Москов подписа заповедта за освобождаването на Александров и назначи на негово място председателя на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Веднага след встъпването си в длъжност той увери, че няма да има забавяне в разглеждането на документите на децата, кандидатстващи за финансиране. Липсата на администрация във Фонда обаче си каза думата.

АЛО, ФОНДЪТ, ЧУВАМЕ ЛИ СЕ?

Седмица по-късно родители сигнализираха, че новите служители са некомпетентни, комуникацията с ръководството е трудна, част от заявленията не се вписват в електронния регистър и никой няма информация за тях, а чуждестранни клиники дори са изключили Фонда от кореспонденцията си и на практика са прекратили взаиомоотношенията си с него. Майка, която се намира с детето си във Франция, дори алармира, че парите за квартирата им се бавят, а това ги поставя в риск да останат на улицата преди лечението да е приключило. Междувременно новият състав на Обществения съвет, който разглежда документите на децата и взима решенията за тяхното лечение, успя да заседава едва два пъти, единият от които - по мейл. Първото му заседание беше провалено от акцията на ГДБОП, а третото - поради липса на кворум. В резултат, по информация на самите членове на съвета, около 40 заявления все още чакат одобрение, а следващота среща на Обществения съвет е планирана за 18 май.

Парадоксът е, че на този фон ръководството на здравното министерство твърди, че проблеми с работата на Фонда няма.

"Няма нито едно спряно плащане. Няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано, както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка на придружаващите го лица или битовите условия, в които е настанено. Тоест, всяко едно дете, чиито документи са били подготвени, вече е изпратено, вече има решение.... Фондът работи, дори много по-бързо, отколкото е работил преди", обяви наскоро министър Москов в ефира на bTV.

Само че провокира още по-бурна реакция от страна на неправителствените организации и членовете на Обществения съвет на Фонда. Според тях здравният министър изобщо не е наясно с проблемите, работи за унищожаването на институцията и безсрамно говори откровени лъжи.

ТЪЖНО МИ Е ЗА МОСКОВ. НЕ МУ МИГВА ОКОТО КАТО ЛЪЖЕ

Директорът на Български дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда Красимира Величкова публично опроверга всяко едно от твърденията на здравния министър и обясни, че няма как да се говори за злоупотреби, защото всички деца, които са се нуждаели от лечение в чужбина, са били изпратени там - без изключения.

Ето и останалите факти, които се знаят по темата:

     ► От 20 април до момента са разгледани кандидатурите на 17 от общо 57 деца - най-спешните случаи. Останалите 40 предстои да бъдат обсъдени на заседанието на Обществения съвет тази сряда, 18 май.

     ► През 2015 г. Фондът е подпомогнал 1 390 деца, 414 от които са се лекували в чужбина. През 2014 г. общият им брой е бил 1 284 (от тях 365 зад граница), а през 2013 г. - 1 220. За сравнение в първите години от съществуването на Фонда финансиране са получавали не повече от 300-400 деца годишно. Според членовете на Обществения съвет цифрите категорично показват, че Фондът си върши работата и помага на все повече малчугани в нужда. Опасенията са, че здравното министерство иска да превърне институцията в своя дирекция, за да може парите, които сега се дават за терипии зад граница, да остават в страната и да се разпределят сред "наши" български клиники. От ведомството на Москов отричат да имат подобни планове.

     ► Заради специфичното им състояние част от болните деца задължително се придружават от български специалисти и то по настояване на чуждите клиники. В тези случаи Фондът поема пътя, командировките и престоя на съответния експерт. Тъй като децата не могат да заминат без поне един от родителите, се поемат и техните разходи. От здравното министерство твърдят, че тези пари не могат да се отчитат по перото за лечение, но от Обществения съвет на Фонда обясняват, че това се е правело със знанието на всички предходни министри поради липса на ясно разписани нормативни правила за изразходването на наличния бюджет. Факт е, че правилникът на Фонда не е променян от средата на 2011 г., а последното правителствено споразумение, касаещо дейността и организацита на работа в него, е от април 2012-а.

     ► През 2015 г. бюджетът на Фонда е бил увеличен с 35% спрямо 2014-а, отбелязват още от здравното министерство. Ръстът обаче е в резултат на решението на ведомството да прехвърли във Фонда лекарства за рутинно онкологично лечение, както и някои медикаменти за редки заболявания. Сред тях има лекарство за дете, чиято стойност е половин милион лева на година, допълват членове на Обществения съвет. Един от проблемите в случая е, че Фондът често заплаща лекарства и продукти, които са включени в пакета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

     ► Известни са случаи, при които деца с церебрална парализа са били оперирани по четири-пет и повече пъти за поставяне на различни протези. Тази преценка обаче се прави от външни консултанти на Фонда, затова членовете на Обществения съвет се опасяват, че ако има злоупотреби, те са свързани с източване на средства за медицински изделия и не касаят администрацията на Фонда.

     ► На 21 април, ден след специализраната акция, говорител на прокуратурата обяви, че няма данни за получавани подкупи от ръководството на Фонда. Опровержението обаче още не е публикувано писмено. Междувременно нито един родител не е свидетелствал в подкрепа на изказаната теза. 

     ► Разпространените от МВР кадри на задържани юбилейни монети, часовници и ценности в дома на бившия директор на Фонда Павел Александров са наследство на съпругата му от първия й брак. Потвърдено пред БНР от адвоката на семейството Диана Ангелова и то самата съпруга на Александров по време на разпит в ГДБОП. 

     ► Една от версиите, която все още няма потвърждение, е, че атаката към Фонда няма общо с дейността му, а цели дискредитирането на турските болници "Аджъбадем". Ден след специализираната акция във Фонда компанията обяви, че е договорила покупката на "Токуда Болница София" и сливането със "Сити Клиник" в България, което би я превърнало в монополист на частния здравен пазар у нас. Малка подробност е, че представителят на турските болници д-р Гюрай Ходжев също е сред задържаните с повдигнати обвинения и е бил част от ръководството на Фонда. Едно от обвиненията срещу бишия директор Павел Александров е, че е работил само с д-р Ходжев, за да изпраща деца в южната ни съседка. Една от теориите е, че целта на показната акция на ГДБОП е да се дискредитира името на д-р Ходжев, за да се провали сделката на "Аджъбадем". Покупката и сливането още не са одобрени от Комисията за защита на конкуренцията.

Каквото и да се случи от тук нататък с Фонда за лечение на деца, отговорност по всяка вероятност ще носи не само здравният министър д-р Петър Москов, но също премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Ако изобщо благоволят да отговорят на всички поставени им въпроси. От тях може и да не стане ясно кой и защо атакува Фонда. По-важното е да се разбере какво следва за лечението на нуждаещите се деца в чужбина.