Доналд Тръмп - фаворитът за номинацията на републиканците за кандидат-президент на САЩ, предупреди, че може да няма "много добри отношения" с британския премиер Дейвид Камерън, ако спечели изборите.

Милиардерът допълни, че няма да прости на новоизбрания лондонски кмет Садик Хан, задето го нарече невежа, предаде Би Би Си.

Камерън пък нарече Тръмп "глупав, разделящ и лош" заради неговото настояване за временна забрана за мюсюлманите да влизат в САЩ.

Говорителите и на Камерън, и на Хан заявиха, че двамата не се отказват от думите си.

Тръмп отправи предупрежденията си в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви.

„Изглежда, ние няма да имаме много добри отношения, кой знае. Надявам се да имаме добри отношения с него (Камерън - б.р.), но звучи така, сякаш той не желае проблемът да бъде решен”, заявява републиканският фаворит по адрес на премиера на Обединеното кралство.

Богаташът критикува и „много грубите изявления”, направени за него от Садик Хан.

„Обиден съм, той не ме познава. Това са много груби изказвания. Смятам, че това е невежество, за да се изкаже по този начин”, казва Тръмп за градоначалника на британската столица.

Той призовава Садик Хан да си направи тест за интелигентност. Лондонският кмет обаче контрира, че няма планове да провежда преки разговори с Тръмп.

„Невежеството не е същото нещо като липсата на интелигентност”, допълни Хан.

Знаменитият американски анализатор и статистик Нейт Силвър дава на Тръмп 25 на сто шанс да победи на вота през ноември Хилъри Клинтън, съобщи в. "Вашингтон пост".

Той призна, че първоначално е давал на милиардера едва 5 процента шанс да спечели номинацията на Републиканската партия.