С напредъка на миниатюризацията, миниатюрните компютри на ръката станаха възможни - вече на пазара има десетки модели "умни" часовници, с различни цени и възможности. Екраните намаляха, но пръстите ни останаха същите - и повечето хора се въздържат да купуват по-скъпите джаджи със сензорен екран, тъй като върху повърхност 3 на 3 сантиметра трудно се контролира каквото и да е.

Патент, внесен от корейския гигант Samsung може би предлага решението на този проблем. Той предлага концепция за смарт часовник с вграден проектор.

Така вместо да се побира върху малкия екран, графичният интерфейс ще може да се разпростре удобно върху опакото на ръката ни или на предмишницата, като всяко натискане върху проектираните бутони ще бъде засичано от сензорите в часовника. Проекторът ще може дори да разполага контролни елементи на отделни пръсти.

Разбира се, изображението ще може да се ползва и както при стандартния проектор - за презентации, например.

Технологията не е нова - вече от няколко години има подобни клавиатури, които представляват проектор, който си слагаш на бюрото, и който проектира светлинна клавиатура върху бюрото. Те обаче не бяха достатъчно точни, и така и не успяха да изместят стандартните механични контролери. 

А концепцията за клавиатура на ръката или вградени бутони в китката сме виждали в различни фантастични филми. Ще видим дали скоро Samsung ще ни направи и реалност.