Негово превъзходителство Томас Ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия, участва днес в конференция на тема "Медии и политическо влияние" в Центъра за изследване на демокрацията. В стъпителното си слово той предупреди за опасността от пропагандата, която в последните месеци подкопава ценностите на ЕС, и за нуждата българските медии да се борят с нея.

 

- Ваше превъзходителство, с оглед на пропагандата, която вие коментирахте, как българските медии трябва да отразяват предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС?

- Важното е медиите да играят независима роля и да бъдат прями в политиката си, а не да я променят непрекъснато. Много е важно да има обективен поглед върху това какво се случва по време да председателстването. Смятам, че българите се интересуват много от Европейския съюз, повече, отколкото в моята страна, където хората приемат ЕС за даденост. 

Но тук няма толкова разнопосочни интереси за ЕС, защото няма силни евроскептични движения. А те често използват социалните мрежи, за да разпространяват позициите си, но без да обясняват за какво става въпрос в ЕС. Например TTIP (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции) - това е много сложен договор. Има добри елементи в него, има лоши елементи в него, важно е медиите подробно да обяснят какво представлява.

- Смятате ли, че евроскептичните движения стават по-силни в България спрямо Запада?

- Не, не бих казал. Това е по различни причини - хората се чувстват несигурни, вече не са наясно какво означава ЕС, а този приток на бежанци засегна цялостната атмосфера на обществото и политиката ни. Евроскептичното движение използва това, за да подкопае ценностите на ЕС.

Не виждам това тук. Мисля, че все още има много доверие в ЕС, също така и защото средствата от ЕС са много ценени тук, те играят много важна роля в икономиката. Много харесвам това, защото трябва да имаме доверие в ЕС. Не защото харесвам Съюза, а защото е важно за всички наши демокрации, за интеграционния процес, ЕС е бъдещето на всички ни, какъвто и избор да направим.

- Готови ли сме за председателстването на ЕС, закъсняхме ли с подготовката?

- Не, смятам, че започнахте навреме, но това е огромно предизвикателство, особено първия път. Всеки път има различни трудности, винаги се случват неочаквани неща, които често определят курса на председателстването. Можеш да планираш много неща, и вие правите това. Но най-важните неща са тези, които не може да планираш.

Мисля, че България е много добра в импровизирането, много по-добра от Холандия. Ние винаги харесваме да планираме всичко предварително, и винаги ни изненадват неочакваните неща. А импровизирането е много важно.

Надявам се и правителството да е стабилно, защото има нужда от стабилно правителство за ефективно председателстване. Ако има вътрешнополитеческа криза, не можете да натискате за вашите неща, ако сте по-заети с вътрешните си проблеми, отколкото с дневния ред на ЕС. Трябва да имате съгласие в парламента, в кабинета за целите, които искате да постигнете.

- Има такава мисъл - че в богатите къщи се говори рядко за пари, а в бедните - много често. Смятате ли, че говорим твърде много за свободата на медиите, или недостатъчно?

- Смятам, че свободата на медиите е ключова, не можеш да говориш достатъчно за свободата на медиите. Критичната преса е решаваща за една демокрация.

- Ами във вашата родина? Говори ли се толкова за независимостта на медиите?

Този въпрос винаги е налице, но мисля, че ние вярваме на медиите си повече от българите. Ние също имаме един или двама собственици на всички печатни медии, но те нямат никаква връзка с редакторите, защото ние не бихме го приели. Когато купите вестник, знаете каква е позицията му - дали е ляв, дали е десен.

Но както знаете, качеството на вестниците постоянно се променя. Тази сутрин говорихме и за напредъка на социалните мрежи, и в тази връзка всички тези вестници трябва да се осъвременят, ако това не се случи и в Холандия, хората повече няма да купуват вестници. 

За да няма политическо влияние в медиите, трябва да има равнопоставеност. Това е проблемът тук, няма еднакви правила. Има малка част от хората, които анализират медиите, но, както виждаме, нямат влияние да променят нещата. Това се случва в много други сфери, анализът и критиките не влияят на движението напред. 

Мисля, че трябва да има повече прозрачност в политиката, това е ключово. Прозрачност може да се направи през парламента, през медиите, но хората трябва да им вярват.

Използвани са въпроси на "Дневник" и "Топновини"