Щедър на провокативни изказвания, Жерар Депардийо не пропусна да коментира 69-ото издание на филмовия фестивал в Кан, където самият той има участие с „Тур дьо Франс“. Според прочутия актьор, събитието в последните години интензивно е деградирало под напора на големите пари и попкултурата, жадно е за скандали, а не за изкуство.

„Днес всичко се ръководи от пари, няма нищо общо с киното – казва Депардийо пред местен вестник, цитиран от „Паризиен“. – Кан не го заслужава. Роко Сифреди (бел. ред. – италиански порноактьор) се качва по стълбите с две или три момичета с миниатюрни рокли. Никой не говори за нищо друго освен за тях, снимките им наводняват телевизионните предавания. Това е чиста порнография. Да се качвам по стълбите – не, благодаря.“

В интервюто актьорът, който от 2013-а има руско гражданство, нарича фестивала и „колективна истерия без никакъв смисъл“. В допълнение той добавя, че не е имал желание да присъства на откриването на събитието. И все пак Депардийо пристигна в Кан за промотирането на „Тур дьо Франс“.

Миналата година, в интервю за „Телерама“, цитирано от „Либерасион“, актьорът също разобличи „триумфа и вездесъщността на телевизията в Кан, яхтите, празните тържества, долнокачествената дрога и господството на спонсорите“. В заключение Депардийо заяви по адрес на събитието:

„Изморен съм от толкова много глупост!“

„Това бе фестивал, който се занимаваше с кино – каза тогава Депардийо. – Кан се промени много през 80-те години, когато телевизията дойде и се настани удобно. По-рано имаше звезди, творци, кинаджии… После навлязохме в телевизионния свят, с всичко добро и лошо, което той неизбежно поражда…“

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ