Производителите на сирена в България са започнали да влагат масово новия ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Това вещество не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето на хората, обяви управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов, който заедно с председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов представи резултатите от лабораторните тестове на 36 вида краве сирене, продавани у нас.

"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", добави Иванов. 

През последните 1-2 години у нас има огромен ръст на вноса на "лепилото за месо". Причината е, че веществото действа като заздравител на протеинни връзки и може да закрепи в добър търговски вид дори продукт, в който са напомпани огромни количества вода. 

При повече от половината лабораторно изследвани сирена се наблюдава ниска степен на зрялост. Този проблем се открива при общо 26 от общо 36 изследвани продукта.

При 6 марки сирене - насипно - "Дъга", насипно - "Здравец", насипно - "Старопланинско", насипно - "Тракия", насипно - СВА и насипно - "Женски пазар" са открити немлечни мазнини. В тези случаи млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

"Високата цена не е гаранция за високо качество, но ниската цена означава гарантирано ниско качество", посочи Богомил Николов и подчерта, че технологично е невъзможно да се произведе сирене по класическа технология, чиято цена да е под 8-9 лева.

Данните за водното съдържание на сирената също са смущаващи. Регламентите на БДС, които не са задължителни, определят водното съдържание в сиренето да е 54%. В същото време 19 от изследваните сирена съдържат над 59,4% Н2О, а при три вида съдържанието ѝ е над 65%.  

Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:

- "Верея" на ОМК-Пловдив

- "Пършевица" - "Зоров-91", Враца

- Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик

- LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин

- Billa - Произведено за "Билла България"

- Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2"

- Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз".