НИЯ КАРАДЖОВА

Тази година държавните зрелостни изпити много напомнят избори. Те ще се проведат при повишени мерки за сигурност, непрестанно видеонаблюдение и запис на целия изпит. Просветното министерство анонсира пакети от явни и тайни мерки за изпита.

Утре, 18 май, е първият от изпитите - по български език и литература. Какво трябва да знаем. 

Какво представлява изпитът?

Държавните зрелостни изпити траят 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа. Форматът им е тест, като по няколко предмета в допълнение към това учениците трябва да създадат и текст  - по български език и литература, чужд език, история, география, философия. За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки. На изпита по български език учениците имат възможност да избират между два жанра  - интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.  По традиция изпитният материал по БЕЛ ще се генерира рано сутринта в деня на изпита – 18 май 2016 г. Темата се обявява по БНР в 9.00 часа.

Към края на март 2016 г. броят на подалите заявление за полагане на ДЗИ по БЕЛ е 52 089 зрелостници, а за полагане на втори ДЗИ – 52 990 зрелостници.

Какви са новите мерки за сигурност?

За първи път тази година просветното министерство обедини видеонаблюдението на матурите в обща система. По този начин изпитът може да бъде наблюдаван в реално време на три места – в самото училище, регионалния инспекторат по образованието и МОН. Общо 7 чифта очи ще дебнат зрелостниците – двама квестори, трима от изпитната комисия в училището и по един  наблюдател в инспектората и МОН. При съмнение за преписване екранът може да бъде увеличен и преписвачът – засечен. Освен това камерите са снабдени и с датчици, които улавят скрити телефони или звук от евентуално подсказване.

За първи път учениците имат фиксирано място - чин и редица, където е написано името им.

Ако се установи преписване, дори и записът от камерата да не е достатъчно качествен, по номера на мястото може да бъде установен както ученикът, така и кои са били квестори в залата. Изземват се телефоните не само на ученици, а и на самите квестори. Предават се и химикалките, като МОН ще раздаде на всеки ученик черен химикал, с който да пише.

В понеделник бе лансирана и още една мярка, която евентуално може да бъде задействана сутринта в изпитния ден по решение на министъра на образованието Меглена Кунева – възможност тестът да бъде размесен в залата, така че всички ученици да получат едни и същи въпроси, но с различна поредност. По този начин се предотвратява възможността да бъдат продадени отговори, тъй като „търговецът“ на матури няма да знае в какъв ред са се паднали въпросите на изпитвания.

Залите и санитарните възли пък ще бъдат „засекретени“ преди изпита, за да не бъдат оставяни в тях пищови. За първи път в комисиите ще има и родители.

Новите правила се въвеждат след миналогодишните скандали за продадени въпроси за матурите, както и съмненията за масово преписване на изпитите.

Проверка и оценка

Проверката и оценяването на всички изпитни работи по традиция ще се извърши на едно място - в София, от 14 национални комисии (по всеки учебен предмет), които се назначават със заповед на министъра на образованието и науката.

Комисиите включват 594 учители и представители на висши училища. По традиция скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

Обявяването на резултатите от ДЗИ ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в  регионалните инспекторати по образованието.

Оценките са окончателни, с точност до 0,01, записват се в дипломата за средно образование и не заместват оценките от гимназиалния етап на обучение. 

Утре матури държат и учениците от 7-ми клас.

ВСЕКИ УЧЕНИК С РАЗЛИЧЕН ТЕСТ ЗА МАТУРА

МОН КУПИ ДЕТЕКТОРИ ЗА ТАЙНИ ТЕЛЕФОНИ НА МАТУРИТЕ