Първата присъда за разпространение на неверни новини в гръцкото интернет пространство е вече факт. Районният съд във Верия (северозападна Гърция) осъди в негово отсъствие журналист – собственик на сайт за родители и деца за публикуването на статия със заглавие „Шок: Вижте как компаниите разпространяват рак чрез ваксините”.

Съдът постанови, че конкретното действие в същността си е разпространение на лъжлива новина и осъди журналиста на шест месеца условно лишаване от свобода за срок от три години и парична глоба в размер на 500 евро.

Разглеждането на казуса предизвикал полицай, който прочел конкретната – написана от анонимен автор - статия. Той сезирал прокуратурата, а тя на свой ред инициирала съдебно производство.

Конкретната „новина” се носи в гръцкото интернет пространство от 2009 г. с малки разлики във версиите в зависимост от сайта или блога, който я публикува всеки път. В основата ѝ е историята на малко момиче на име Мерула, което било ваксинирано с ваксината MMR и впоследствие получило тумор в мозъка. „На третата вечер детето сънувало кошмар, притеснило се и понеже нямало достатъчно кръвни клетки, получило мозъчен кръвоизлив. Въпреки че лечението протичало добре, в крайна сметка детето починало”, се посочва в края на мнимата „новина”. Съдържанието ѝ е „обогатено” с изявления на несъществуващи експерти, според които ваксините „разпространяват СПИН, левкемия и други ужасяващи рани в целия свят”.

Разпространението на „новината” достигна до своя пик през 2013 г. Тогава тя бе оборена от Тодорис Даниилидис, учредител на сайта ellinikahoaxes.gr, който разобличава с аргументи стотиците измами в интернет. Даниилидис се занима повторно с „историята на малката Мерула”, когато година по-късно тя се появи в сайта за родители и деца, който има голяма посещаемост. 

Междувременно много научни медицински организации реагираха остро на твърденията в статията. Една от тях бе Асоциацията на работещите на свободна практика педиатри в област Атика, която изпрати жалби до гръцкото министерство на здравеопазването, Националната комисия за ваксините и Националната организация за лекарствата.  Според педиатрите статията подкопава доверието на родителите към тях, здравните работници и ваксините. Към жалбата си медиците бяха приложили и списък с десетките сайтове, които са възпроизвели статията досега.

Новината за решението на съда във Верия бе приета с ентусиазъм от голяма част от потребителите на гръцките социални мрежи. Учредителят на борещия се с разпространението на лъжливи „новини” сайт обаче е по-резервиран. „Каквото и да пишем, това нещо ще продължи да се разпространява и да намира „любознателни” читатели”, казва Тодорис Даниилидис пред вестник „Катимерини”. 

Като доказателство за думите му изданието прилага един от коментарите под разобличителната статия в ellinikahoaxes.gr. „Когато една майка пише, „ваксинирах детето си с MMR и то почина, не ме интересува никак какво пишат „гарваните” лекари и адвокати. С цялото ми уважение”, пише той.