52 000 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература днес. Изпитът тази година се провежда при драконовски мерки за сигурност в училищата в страната. Изборният вариант на матура беше изтеглен в 5:30 сутринта в присъствието на просветния министър Меглена Кунева. Падна се вариант №13.

Тази година държавните зрелостни изпити много напомнят избори. Те се провеждат при повишени мерки за сигурност, непрестанно видеонаблюдение и запис на целия изпит. Просветното министерство анонсира пакети от явни и тайни мерки за изпита.

Днес, 18 май, е първият от изпитите - по български език и литература. Какво трябва да знаем. Следват отговорите за изпитите след 12-и клас, а след това е всичко и за изпитите след 7-и клас.

Какво представлява изпитът след 12-и клас?

Държавните зрелостни изпити траят 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа. Форматът им е тест, като по няколко предмета в допълнение към това учениците трябва да създадат и текст  - по български език и литература, чужд език, история, география, философия. За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки. На изпита по български език учениците имат възможност да избират между два жанра  - интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.  По традиция изпитният материал по БЕЛ ще се генерира рано сутринта в деня на изпита – 18 май 2016 г. Темата се обявява по БНР в 9.00 часа.

Към края на март 2016 г. броят на подалите заявление за полагане на ДЗИ по БЕЛ е 52 089 зрелостници, а за полагане на втори ДЗИ – 52 990 зрелостници.

Какви са новите мерки за сигурност?

За първи път тази година просветното министерство обедини видеонаблюдението на матурите в обща система. По този начин изпитът може да бъде наблюдаван в реално време на три места – в самото училище, регионалния инспекторат по образованието и МОН. Общо 7 чифта очи ще дебнат зрелостниците – двама квестори, трима от изпитната комисия в училището и по един  наблюдател в инспектората и МОН. При съмнение за преписване екранът може да бъде увеличен и преписвачът – засечен. Освен това камерите са снабдени и с датчици, които улавят скрити телефони или звук от евентуално подсказване.

За първи път учениците имат фиксирано място - чин и редица, където е написано името им.

Ако се установи преписване, дори и записът от камерата да не е достатъчно качествен, по номера на мястото може да бъде установен както ученикът, така и кои са били квестори в залата. Изземват се телефоните не само на ученици, а и на самите квестори. Предават се и химикалките, като МОН ще раздаде на всеки ученик черен химикал, с който да пише.

В понеделник бе лансирана и още една мярка, която евентуално може да бъде задействана сутринта в изпитния ден по решение на министъра на образованието Меглена Кунева – възможност тестът да бъде размесен в залата, така че всички ученици да получат едни и същи въпроси, но с различна поредност. По този начин се предотвратява възможността да бъдат продадени отговори, тъй като „търговецът“ на матури няма да знае в какъв ред са се паднали въпросите на изпитвания.

Залите и санитарните възли пък ще бъдат „засекретени“ преди изпита, за да не бъдат оставяни в тях пищови. За първи път в комисиите ще има и родители.

Новите правила се въвеждат след миналогодишните скандали за продадени въпроси за матурите, както и съмненията за масово преписване на изпитите.

Проверка и оценка

Проверката и оценяването на всички изпитни работи по традиция ще се извърши на едно място - в София, от 14 национални комисии (по всеки учебен предмет), които се назначават със заповед на министъра на образованието и науката.

Комисиите включват 594 учители и представители на висши училища. По традиция скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

Обявяването на резултатите от ДЗИ ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в  регионалните инспекторати по образованието.

Оценките са окончателни, с точност до 0,01, записват се в дипломата за средно образование и не заместват оценките от гимназиалния етап на обучение. 

Всяка година МОН публикува на сайта си информация за решенията на висшите училища относно признаването на оценките от ДЗИ. И през тази учебна година се потвърждава тенденцията от предходните години - 40 висши училища приемат оценките от ДЗИ вместо оценка откандидатстудентски изпит, 7 висши училища, поради спецификата на изпитите (изкуства, спорт и т.н.), не използват оценка от ДЗИ вместо оценка от приемен изпит, при останалите висши училища за отделни специалности оценките от ДЗИ участват с различна тежест при балообразуването.

ВСЕКИ УЧЕНИК С РАЗЛИЧЕН ТЕСТ ЗА МАТУРА

Матури държат и учениците от 7-ми клас

Изпитите за учениците, завършили VII клас, ще се проведат на 18 май 2016 г.  по български език и литература и на 20 май 2016 г. – по математика.

Началото и на двата изпита е 10.00 часа, напомнят от МОН.

Продължителността на задължителния модул е 60 (шестдесет) минути, а на втория допълнителен модул е 90 (деветдесет) минути.

Експертите от Министерството на образованието и науката припомнят:

1. Преди започване на изпита учениците трябва:

• да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния изпит;

• да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа;

• да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника;

• да носят и да ползват за изпита: син цвят химикалка, а по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума;

• под контрола на квесторите да отделят идентификационната бланка от листа за отговори, да я попълнят и да я поставят в малкото пликче, без да го залепват.

2. По време на изпита учениците:

• пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал;

• не ползват коректори, калкулатори, справочници;

• не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа;

• не може да напускат изпитната зала:

- по-рано от 30 (тридесет) минути след началния час на всеки от модулите;

- след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул;

• получават изпитните материали и листове за чернова, като започват работа след обявяване на началния час от квестора;

• имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете;

• прочитат внимателно първата страница на тестовете, която е инструкция за работа с теста;

• внимават при попълването на отговорите в листа за отговори – на правилното място и с правилното означение (Х);

• може да се откажат от вече означен верен отговор, като запълнят съответната буква и зачертаят със знака Х друг отговор;

• след изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, поставят листа за отговори в средния по големина хартиен плик и го запечатват, след което го поставят в големия хартиен плик, без да го запечатват;

• изслушват един път текста за преразказ по български език и литература;

• получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връщат на квесторите; тези 15 минути се включват в общото време – 90 минути, за работа по втория модул;

• по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.

3. След приключване на изпита учениците:

• на мястото си попълват идентификационната бланка и след проверка от квестора поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), с черновата, с листа с формули по математика и с вече запечатания среден плик с листа за отговори от модула НВО;

 • залепват големия плик, предават го на квестора заедно с теста, с неизползвания свитък за допълнителния модул и с неизползваните листове за чернова (ако има такива) и се подписват в протокола за дежурство преди излизане от изпитната зала.