Тази вечер от 21:45 часа "Севиля" и "Ливърпул" играят финал в Лига Европа на стадион "Санкт Якоб парк" в Базел, Швейцария. Испанският тим е настоящият носител на трофея, а ако спечели тази вечер, това ще е трети пореден триумф във втория по сила евротурнир - рекорд.

И общо пета купа за "Севиля", като предишните две отново бяха поредни - 2006-2007 г. "Ливърпул" е с три - 1973, 1976 и 2001 г. Нито един от двата отбора не е губил финал в турнира, но тази вечер това ще се промени. Отличието ще донесе и участие на победителя в Шампионската лига, което вдига стойността му още повече.

"Ливърпул" може да завърши сезона успешно след поредно разочарование у дома. Нещата се промениха при назначението на германеца Юрген Клоп миналата есен. Клопо изведе "червените" до впечатляващ рейд в Лига Европа, в който тимът срази последователно "Манчестър Юнайтед", "Борусия" (Дортмунд) и "Виляреал".

"Това, че "Севиля" спечели два поредна финала в момента нищо не означава, предстои напълно различен мач, рече атрактивният немец на последната пресконференция преди сблъсъка. - Мога да уверя всички, че сме в отлична форма в края на сезона и ще направим всичко възможно да си тръгнем с купата. "Севиля" не е по-добрият отбор. Щом сме тук, значи и двата тима заслужаваме, но аз искам да спечеля. От известно време не съм печелил нищо и сега съм готов. Ние сме готови."

Финалът в Лига Европа ще е спасение на сезона и за "Севиля", който остана на седмо място в Примера, а това е разочарование предвид претенциите на клуба.

"Мотивиращо е, че сме на трети пореден финал и ако го спечелим, ще запишем имената си в историята на европейския футбол. Играта постоянно ти дава възможности и ние сега трябва да се възползваме отново. "Севиля" винаги печели, когато е фокусиран като отбор. Носим манталитета на победители и ще защитаваме трофея си. "Ливърпул" е сред 10-те най-силни отбора в света, спечелил е много купи. Но ние не се страхуваме от "Ливърпул", коментира наставникът на севилци Унай Емери.

Феновете на английския тим ще има смазващо преимущество на трибуните - повече от два пъти. "Севиля" продаде само 7000 билета, като дори върна 2000.