"Сега вече разбихме системата!"

Това бе първата спонтанна реакция на 10-годишно хлапе, когато разбра, че в Борисовата градина в София вече има чиста обществена тоалетна и вече няма да се налага да тича в храстите, за да избегне неописуемата смрад и мизерия в химическите съоръжения.

Новата придобивка е съвсем близо до пясъчника, слончето и костенурката и о, чудо, вътре не мирише зле, има течен сапун, тоалетна хартия, а майките могат да влизат директно с количките без да изпитват погнуса.

Всъщност мегановината за инфраструктурата от първа необходимост се разпространява вирусообразно в социалните мрежи:

"Най-накрая!", "Доживяхме!", "Мислех, че ще стане за внуците!"

Това са част от възгласите на неописуема радост след откриването на новата придобивка. Майките с бебета, които изкарват голямата част от времето си в парка, едва ли са се радвали така дори и при тървата думичка на детето си. Дори и тя да е била "мама"!

Подобен ефект не е предизвиквало тържественото прерязване на лентичка на нито една нова станция на метрото. А и пускането в експлоатация на съоръжението мина без водосвет на попове и височайшето присъствие на кметицата Йорданка Фандъкова.

"На вас ли се плаща?", питаме леличка, която стои на пост в тоалетната.

Следва свойски отговор:

"Бе, ти бегай да свършиш работа, пък ако си доволен..."

Изпитите бири в близкото заведение са повече от доволни от обществената тоалетна. Санитарният фаянс е на "Видима", писоарите с фотоклетка на Grohe. Хартия, течен сапун, стая за повиване на бебета, за БГ стандартите - лукс отвсякъде!

На излизане отново поглеждаме за табелка с цена и чинийка, в която се оставят стотинките. Няма такава.

"Какво, безплатно ли е?", питаме леличката.

Тя поглежда отегчено, вече е разбрала, че от нас няма бонус:

"Че какво е безплатно? Няма да е безплатно, ама още нямаме касов апарат", обяснява тя.

Отстрани новото WC не прилича особено на WC. Сградата е прясно измазана, изглежда като съвсем нова, а и никъде няма надпис, който да указва предназначението на сградата.

"То който идва в парка вече си знае", отсича служителката на столична община, която явно вече е доста нетърпелива да получи заветния касов апарат. 

Твърдението ѝ обаче се оборва от доста подпийнали младежи, които през няколко минути се насочват към близките храсти и борчета. Или не знаят, че съвсем наблизо има чиста тоалетна, или не предполагат, че тя е без пари.