Генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма за цел да започне нова студена война с Русия. Той посочи, че НАТО упреква отбраната си в отговор на действията на Русия като избягва ескалацията и поддържа открит диалог, съобщи БГНЕС.

Това не е стратегическото партньорство, което се стараехме да създадем след Студената война. Но не е и конфронтация, ние не искаме нова студена война, подчерта генералният секретар на алианса. Столтенберг отбеляза, че укрепването на силите на НАТО по източния фланг (планираното разполагане в Полша и балтийските страни Литва, Латвия и Естония на 4 батальона в състав от около 4000 военнослужещи) служи за сигнал, че пактът ще защити всичките си съюзници, ако надвисне заплаха. Това е и основното послание на НАТО и основната негова сила.

Изявлението на Столтенберг дойде в отговор на думите на постоянния представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко. Той обяви по-рано, че Москва ще отчете новата конфигурация на силите и ще приеме военно-технически мерки за снижаване на възможните рискове. Поводът е разполагането на нови сили на НАТО на изток.