БЕРЛИН – Решението на турския парламент за сваляне на депутатски имунитет ще породи тежки последици за кюрдски политици. Това ме изпълва с голяма загриженост.

Това казва Ангела Меркел в интервю за неделното издание на в. “Франкфуртер алгемайне” – “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг”. Изявленията канцлерката е направила по повод участието ѝ във форум на ООН за оказване на спешна помощ при бедствия, който се провежда в понеделник и вторник в Истанбул. За утре е насрочена среща на Меркел с турския президент Ердоган.

Както вече съобщихме, в петък турският Меджлис реши вдигане на депутатски имунитет на 138 народни представители, много от които от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и то без повдигнати обвинения. Това отваря пътя към произвол.

ШЕФЪТ НА БУНДЕСТАГА: ЕРДОГАН Е С АМБИЦИИ НА АВТОКРАТ

В интервюто си Меркел посочва, че през последната година е бил прекъснат процесът на сближаване и помирение с кюрдите в Турция. Канцлерката припомня, че и от немска гледна точка Кюрдската работническа партия (ПKK) е терористична организация, но не и парламентарно представената ДПН.

По отношение на кюрдите в Турция канцлерката заявява:

"Ние искаме кюрдското население в Турция да е равноправно и да има добро бъдеще в родината си."

Меркел обявява, че при утрешната си среща с Ердоган няма да спести нито една тема и ще повдигне всички важни въпроси.
Същевременно канцлерката защитава споразумението между ЕС и Анкара по решаването на бежанската криза и отхвърля обвиненията, че се е поставила в зависимост от Ердоган. При всичките проблеми при претворяването на споразумението тя продължавала да вярва в доброто сътрудничество с Турция, но и признава:

"Естествено, че има двустранни зависимости, те просто могат да се нарекат необходимост по пътя към баланса на интересите."

Баланс в случая не означавало постигане на пълно съгласие с политиката на дадена страна, но договореното до този момент с Анкара не бивало да се подлага на критики.

"Ние винаги ще се отнасяме критично към процеси в дадена страна -  публично, но и при закрити врати", врича се Меркел.
Според нея било и в интерес на Турция да спазва споразумението с ЕС, за да се пресече небивалия досега нелегален трафик на хора по крайбрежието ѝ.

Относно искането на Турция да отпаднат визите за нейни граждани, пътуващи в държави от ЕС, Меркел посочва: "Условията, договорени през 2013 г., трябва да бъдат изпълнени, преди визите да бъдат премахнати. Това се отнася до турските стандарти, които трябва да бъдат променени. До този момент Турция е изпълнила поетите ангажименти."

До голяма степен канцлерката е права. Препъникамъкът е турското законодателство, преследващо тероризма. На практика то е удар срещу свободата на словото, тъй като преследва журналисти за публикации, които не са по вкуса на властимащите.

Арестуват се и се изправят на съд журналисти, разкрили, че Анкара снабдява с оръжие терористичната организация "Даеш".