Михаил Горбачов подкрепи анексирането на Крим от Владимир Путин и обвини Америка, че доволно е потривала ръце след разпада на СССР.

В интервю за днешния в. "Сънди таймс" последният съветски лидер казва, че би действал като Путин, ако е бил поставен в подобна ситуация.

"Аз заставам зад свободната воля на хората, а повечето в Крим желаеха да бъдат обединени с Русия", казва Горбачов.

Путин анексира полуострова от Украйна през март 2014 г. по време на хаоса, който последва отстраняването на прокремълския президент Виктор Янукович след прозападен всенароден протест.

Горбачов, в момента на 85 години, е в лошо здравословно състояние, страда от диабет и проблеми със слуха и ходи с бастун.

Той току-що пусна нов том от своите мемоари и остава критичен за колапса на страната си преди 25 години.

"Съжалявам, че една велика държава с огромни възможности и ресурси изчезна, казва той - Повечето руснаци, като мен, не я искат обратно, но дълбоко съжаляват, че тя се срина", добавя Горбачов.

Той също така е сърдит за реакцията на САЩ на процеса: "Под масата американците доволно потриваха ръце радостни, че са победили в Студената война", казва той. "Те не се интересуваха от това Русия да се развие като стабилна и силна демокрация, а искаха да я разпарчетосат", добавя Горбачов.

Политикът разказва и за своите отношения с Владимир Путин, който често критикува заради дългото му задържане на власт и спирането на демократичните реформи:

"Наскоро видях Путин на мероприятие. Между нас винаги е имало нормални отношения. Сега не бих ги описал като "нормални", а като липса на всякакви отношения", казва Горбачов.