На днешния втори тур на президентските избори в Австрия независимият Александер ван дер Белен (72 г.) води с минимална преднина пред крайно десния политик от Австрийската свободна партия Норберт Хофер (45 г.). Според първите прогнозни резултати след затварянето на избирателните секции за Ван дер Белен са пуснали бюлетина 50,1 на сто от участвалите във вота, а за Хофер 49,9 на сто.

Първите прогнозни резултати могат да претърпят промяна и дори обрат при вота. Близо 14 на сто от имащите право на глас са гласували с писма. Техните бюлетини тепърва ще бъдат броени. Резултат се очаква най-рано утре.

6,4 милиона гласоподаватели бяха призовани да се явят днес пред урните за втория тур на президенските избори. На първия тур, проведен на 24 април т. г., участваха 6-има кандидати, на балотаж се явяват първите двама. Преди месец начело излезе националистът Норберт Хофер с 35,1 на сто от бюлетините, следван от Ван дер Белен с 21,3 на сто подкрепа.

Кой е Александер Ван дер Белен?

Приятелите го наричат Саша. В предизборната битка Ван дер Белен се обяви за открито и мултикултурно общество. Сърце не му давало да се противопоставя на мигрантите. Самият той бил дете на бежанци. Майка му е естонка, загърбила комунизма и емигрирала на Запад. Баща му произхожда от руски аристократичен род, потърсил в Холандия спасение от Сталиновите репресии. Ако се съди по фамилията Ван дер Белен, явно руска и холандска кръв са се смесили. Синът Александер се ражда през 1944 г. в Тирол, Австрия. Той завършва икономика и се посвещава на преподавателската дейност, става университетски професор. Първо встъпва в редиците на Австрийската социалдемократическа партия, но през 80-те години на миналия век преминава в лагера на зелените. До 1998 г., близо 10 години, Ван дер Белен е лидер на зелените, но напуска поста. Той се кандидатира за президент като независим, но беше подкрепян от зелените, те финансираха и кампанията му. 

Кой е Норберт Хофер?

Той е звършил авиоинженерство. Депутат е от квотата на крайно дясната Австрийска свободна партия и е един от тримата заместник-председатели на парламента във Виена. Около Нова година Хофер заяви, че това е достатъчно висок пост за него, а като 45-годишен бил прекалено млад за държавен глава. Поради тази причина нямало да се кандидатира за президент. Не удържа на думата си.

Той води сравнително умерена предизборна кампания, което не е типично за съпартийците му. Хофер обаче не изневери на крайно дясната партийна линия и оповести, че е срещу бежанците, за затваряне на границите, австрийците и техните интереси били над всичко. На предизборните му плакати можеше да се  прочете: “Твоето отечество има нужда от теб сега.” 
В речите си Хофер наричаше бежанците “нашественици”.

След два мандата в двореца Хофбург досегашният президент, социалдемократът Хайнц Фишер (77 г.), нямаше право отново да се кандидатира за държавен глава. Все още не се знае на кого ще предаде  щафетата на 8 юли т. г.  – на Ван дер Белен или на Хофер.

За пръв път от 1945 г. държавен глава няма да е нито социалдемократ, нито консерватор от Австрийската народна партия.
Както и у нас, президент в Австрия се избира пряко. Разликата е в продължителността на мандата – у нас 5 години, в Австрия 6 години. По силата на австрийската конституция държавният глава е и главнокомандващ на въоръжените сили, представлява страната зад граница.