Матурите вече няма да се провеждат в този вид, заяви днес пред бТВ министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева.

Опитът да се проникне незаконно в системата на Министерството на образованието и науката (МОН) е бил направен след 8 часа и не е имало изтичане, отговори тя на въпрос за хакването на сайта на ведомството в деня на последната матура - на 20 май. 

"Проникването е незаконно, случаят е даден на прокуратурата. Не мога да гарантирам, че никога хакер няма да пробие която и да е от системите в държавата", каза Кунева.

"Сигурност означава информация отвън да не влезе в класните стаи, което тази година се и случи, както и да няма изтичане от МОН. Ще изгледаме всички часове, записани на камерите", допълни тя.

Кунева коментира и предстоящите президентски изблори и решението на Росен Плевнелиев да не се кандидатира отново.

В качеството си на лидер на ДБГ Кунева смята, че обща кандидатура в център-дясното е възможна. Тя обаче не каза дали това значи нагласа за подкрепа на кандидата на ГЕРБ. Просветният министър обвини партньорите си в Реформаторския блок за решението на президента да обяви отказа си от втори мандат.

"Ударът по президента беше толкова необясним - дали от неопитност, от недалновидност или с някакъв подтекст, не мога да кажа. Но резултатът е много лош. Г-н Плевнелиев има нужда от цялото спокойствие, увереност и добри думи за края на успешния му мандат", коментира Кунева.

Антикорупционният закон е необходим на България и Меглена Кунева вярва, че има достатъчно политици в НС, които да го подкрепят. Тя отново защити анонимните сигнали, възможност за подаване на каквито е разписана в проекта, заради които ресорната парламентарна комисия отново не го подкрепи.

"За мен е особено важно да овластим гражданите да подават сигнали. Защитени свидетели, криптирани сигнали също са варианти, да предложат народните представители и други начини", каза още Кунева.