БЕРЛИН – “Последните развития в Турция говорят за тотално отвръщане от европейските ценности. Федералната канцлерка (Ангела Меркел – б. а.) и правителствените ръководители на държавите от ЕС са длъжни ясно да кажат на турския президент, че неговата политика е несъвместима с основните европейски ценности и така той не само поставя под въпрос преговорите за членство на Турзия в ЕС, а на практика ги прави невъзможни.”

Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц за в. “Кьолнер Щадт-Анцайгер” по повод насрочената за днес среща на Меркел с Реджеп Ердоган в Истанбул.

Шулц изрича остри думи по адрес на турския държавен глава:

“Свидетели сме, че при Ердоган Турция е на път да се превърне в еднолична държава – в комбинация с безпримерен психически натиск, под който парламентът беше принуден да вдигне имунитета на депутати и де факто премиерът сам да се обезвласти, както беше оповестено по време на конгреса (проведен вчера – б.а.) на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.”

Мартин Шулц е категоричен, че Европейският парламент не може да дебатира по въпроса за отмяна на визите за турски граждани, пътуващи в държави от ЕС, докато Анкара не изпълни всички условия. На първо място това е промяна в членове от антитеростичното законодателство.

“Всички ние сме призвани ясно да заявим, че не можем да приемем  безучастно монополизирането на властта от един човек”, заявява Шулц.

Според него въпреки всичко би било погрешно да се суспендира споразумението ЕС-Турция по бежанската криза

“В крайна сметка цената биха платили бежанците. Нужно ни е добро споразумение. Ето защо сме длъжни да продължим сътрудничеството си с Турция, но ние нямаме право да продължим да мълчим.”

Шулц твърдо се противопоставя на обвиненията на Анкара за намеса във вътрешните работи на Турция. Страната имала право сама да реши дали да въведе президентска република или не.

“Методите на Ердоган обаче погазват вътрешнодържавната демокрация. На всичко отгоре те са акт на безумие, тъй като точно онези, които в турския парламент се обявяват за мирно решение на кюрдския конфликт, след вдигането на имунитета им ще са цел на преследване от страна на държавата”, заключава Мартин Шулц.

Междувременно стана ясно, че правителството на Меркел не смята, че безвизовият режим за турски граждани ще бъде въведен от юли. Това залегна в споразумението ЕС - Турция за решаването на бежанската криза. Поставено беше условие Турция да изпълни 72 условия, за да паднат визите.

Според изтекла информация официален Берлин не вярва, че Анкара ще изпълни условията не само до юли, а и до края на тази година.