Руската държавна телевизия "Россия-1" грубо изопачила изказвания на французи в свой репортаж, съобщи Нюз.Ру.

Измамата е разкрита от сатиричното предаване Le Petit Journal (Малкият вестник) по френската програма "Канал +"

ЛЪЖОВНАТА ПРОПАГАНДА НА МЕДИИТЕ НА ПУТИН

На 15 май "Россия-1" излъчила 12-минутен репортаж в предаването "Вести от седмицата" на водещия Дмитрий Кисельов, известен с привързаността си към президента Владимир Путин. Авторите на репортажа обявяват, че той е посветен на евроскептицизма във Франция, който според тях постоянно нараства. Следват кадри от протест срещу новия закон на труда, завършил с погроми и бой с полицията, както и разговори с няколко участници в шествието.

Протестиращите говорили само за своите проблеми. Те не произнесли и дума за евроскептицизма. Оказало се обаче, че руските репортери изопачили думите им.

Това установили френските репортери, които успели да извадят качествен звук от разговорите.

Така една жена в продължение на няколко минути обяснява пред "Россия-1" колко е труден животът в едно от по-бедните предградия на Париж. Репортерът Антон Лядин обаче постоянно се опитва да обвърже ситуацията с миграционната криза.

"Това дори не е фалшив превод. Тези думи са абсолютно измислени", споделя жената пред "Канал +".

Руската телевизия изопчила думите дори на Брюно льо Мер, заемал поста министър на селското стопанство в периода 2009-2012 г. Той призовал хората от "Россия-1" да не режат казаното от него и да предават думите му точно. Льо Мер отбелязал, че приписаните му изказвания дори не приличат на това, което в действителност е заявил.

ШЕФЪТ НА РУСКАТА ПРОПАГАНДА: ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ САЩ В ПЕПЕЛ

Френските журналисти правят следния извод:

"Посланието е ясно. Заради Европа във Франция хората трошат всичко поред на улиците, демокрация вече няма, мигрантите държат всички в страх, те заемат работните и учебните места на французите. Остава един изход - това е Русия."

Това не са първите обвинения срещу програмата на Дмитрий Кисельов. През април "Вести на седмицата" излъчи предаване за това как опозиционерът Алексей Навални работи за британските служби, като показа твърде съмнителни уж тайни документи. Тя дори приписа на агентка на ЦРУ думи за опозиционера. Агентката обаче заяви, че дори не познава такъв човек.

През януари пък Първи канал съчини историята за репатрирани от Русия германци. Според телевизията 13-годишната им дъщеря била изнасилена от мигранти. Полицията започна разследване. Оказа се обаче, че детето съчинило историята, а в действителност отишло при приятел.