Президентът на САЩ Барак Обама обяви днес в Ханой, че страната му отменя оръжейното ембарго срещу Виетнам, предаде Ройтерс.

Това бе един от последните остатъци от приключилата през 1975 г. война между двете страни.

Обама обяви новинаата на пресконференция в първия ден от визитата си в индокитайската страна. Посещението се смята за най-сериозното сближаване между Вашингтон и Ханой от 20 години насам.

"Решението за вдигане на забраната не е продиктувано от отношенията с Китай, а от желанието ни да завършим дългия процес на нормализиране на връзките, който започнахме с Виетнам", добави президентът. 

"Всяка продажба, която извършваме с когото и да било, се разглежда като самостоятелна операция и ние проучваме дали тя е подходяща или не", уточни той.

САЩ очакват по-значително сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, включително при реакции на хуманитарни бедствия, отбеляза президентът.

Краят на ембаргото е сигнал към Китай, който все по-често демонстрира сила в Южнокитайско море, отбелязва Би Би Си. Пекин и Ханой си оспорват няколко архипелага в района.

През 1994 г. САЩ отмениха икономическото ембарго срещу Виетнам. Година по-късно двете страни възстановиха дипломатическите си отношения.