Пресцентърът на обявилия се за кандидат-президент Веселин Марешки разпространи съобщение със заглавие „И Валя Ахчиева с Марешки срещу картелите". От него става ясно, че авторът на предаването „Открито“ подготвя разследване за различните цени, по които търговски вериги продават горивата в различни градове. Предаването е потърсило мнението и на Веселин Марешки, който в последната година навлезе на пазара на дребно на горива и стана известен с драстично по-ниските си цени. В резултат на това бензиностанциите и на другите вериги във Варна намалиха цените.

"В пространно интервю Веселин Марешки разясни на Ахчиева технологиите на формиране на цените да горивата и защо се получават фрапиращи разлики с крайните стойности между различни населени места или различни периоди", се казва в съобщението.

МАРЕШКИ ВНЕСЕ ПОДПИСКАТА СИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ. ЕТО ВЪПРОСИТЕ

Съобщението е подписано от „PR Team REFERENDUM 2016“, който се грижи за публичността на инициативата за национален референдум с 5 въпроса, първият от които е по темата за горивата:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

"Двамата се обединиха около становището, че всичко при формирането на цените е проста математика, в която няма как да бъдат допускани грешки, освен ако не е умишлено.

Г-н Марешки предостави на топжурналистката справка, от която се вижда, че цените на петрола на международните пазари през октомври миналата година и съотношението "долар-лев" са били по-високи от днешните, но в същото време, в настоящия период цените на дребно са с до 30 стотинки по-евтини от тогава", продължава писмото.

МАРЕШКИ: ХОРАТА ИСКАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Веселин Марешки допълва, че ако бил президент, „щях ежедневно да посочвам тези, които ограбват българските граждани и ефективно да им се противопоставям".