СИМОНА РУСЕВА

ЖЕНЕВА – Принудителният труд, това съвременно робство, носи  годишна печалба в света от 150 милиарда долара. Почти две трети от сумата – 99 милиарда долара, са приходите от принудителна проституция.

Жертви на жестоката експлоатация са 21 милиона жени, мъже и деца. Повечето от тях работят за сутеньори срещу жалки пари, други полагат непосилен труд по строежи, в селското стопанство и в други клонове на промишлеността срещу мизерно заплащане.

Шокиращата статистика е на Международната организация по труда (МОТ) към ООН с централа в Женева. Тя бе обявена днес от генералния директор на организацията Гай  Райдър, който заяви:

“Анализът промени представата ни за принудителен труд и съвременно робство. Изследването показва колко належащо е да се изкорени тази ужасна и доходоносна практика”.

Най-голяма е експлоатацията в Азия, следвана от тази в индустриално развитите държави, включително в тези от Европейския съюз.

“Крещящо необходими са конкретни мерки, за да може да се помогне на тези хора в беда. Това включва и отговорността на големите предпирятия, които ангажират подизпълнителски фирми в бедни държави”, призовава Райдър.

Такива примери има и в богата Германия. Предприятия от леката промишленост изнасят производството си в Бангладеш или Индия. Там месечното възнаграждение е между 25 и 35 евро. И никак не е чудно, че едни дънки в евтивите вериги се предлагат за 7 до 9 евро, има и сезонни намаления. Правозащитни организации непрестанно призовават германските граждани да не купуват такава продукция, създадена при условията на жестока експлоатация.

Според сегашния анализ на МОТ 34 милиарда долара е годишната печалба от принудителен ниско платен труд в строителството, във фабрики и мини. Печалбата пък от такъв труд в селското стопанство и риболова е 9 милиарда долара. Частните домакинства, където работят слугини, пестят по 8 милиарда долара. На тези момичета и жени често се предоставя само храна и покрив или ако им се заплаща, надниците са унизително ниски.

Международната организация по труда е основана на 11 април 1919 г. по предложение на френските индустриалци Робер Оуен и Франсоа Лагран. Нейното мото и до днес е “Si vis peacem, cole justitiam” (Ако търсиш мир, култивирай справедливост – бел. ред.). Това е единствената международна организация, преживяла Обществото на народите, днес ООН. Основната й мисия е социална справедливост и защита правата на трудещите се. В нея членуват 185 държави.