Спорните промени в Изборния кодекс след преодоляното вето на президента Росен Плевнелиев ще бъдат публикувани в Държавен вестник утре. Броят на официоза е извънреден, тъй като изтича законовият срок за обнародване на текста. Той е 7-дневен след отхвърляне на ветото, което бе гласувано на 18 май.

От ГЕРБ, Патриотичния фронт и части от Реформаторския блок изчакват обнародването на старите текстове, за да внесат нови промени. Досега управляващите са се разбрали да облекчат вота зад граница и да намарят броя на нужните жители в дадено населено място, за да бъде кметът му пряко избираем.

Според постигнатите договорки в новите тектвоте ще се запише, че секции за гласуване зад граница ще може да има навсякъде, където има поне 60 заявления. Ограничението ще е за максимум 35 секции на територията на една страна. Това ще засегне силно вота на българите в съседна Турция, където имаше 136 секции през 2-14 г. Тогава над 35 секции имаше още в САЩ, Испания и Великобритания - около 40.

Все още се чака дали проектът на управляващите ще е единственият за промени в Изборния кодекс. Опозицията в лицето на ДПС и БСП още подготвя мотивите си за сезиране на Конституционния съд. Очаква се те да атакуват задължителния вот, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че може да прати за тълкуване и новия вариант за до 35 секции на основание, че е дискриминационен.

Реформаторите искат и кметовете на населени места с над 350 жители да имат право да избират кмета си. Сега ограничението е 400 жители. Това също ще е част от новия законопроект на управляващите.