Една от най-успешните обществени кампании - особено в САЩ- е за отказването от цигарите. Усилията започват още в началото на 20 век като кулминацията е в прочутия днес доклад от 1964 г., който стига до изводите, че пушенето причинява рак. Постепенно американците започнаха да спират цигарите, пише Роберто Фърдман във "Вашингтон пост". Днес американците пушат средно по-малко от 1300 цигари на година или това е една трета от количеството през 1963 г.

ЕВТИНИЯТ ПЕТРОЛ УВЕЛИЧАВА ПУШЕНЕТО В САЩ

Какво се случва след като рязко намалява употребата на цигари? Тонове положителни неща. Статистиката отчита рязък спад на заболеваемостта от рак на белия дроб, намаляват смъртните случаи в резултат на сърдечно-съдови болести и т. н.

Страничният ефект

Но намаляването на пушенето има и един неочакван страничен ефект- не толкова благоприятен. Рязко скача затлъстяването. И съществуват много фактори, които предполагат, че двете са свързани.

"Никой не би препоръчал пушенето на цигари като начин за борба със затлъстяването", казва Чарлз Баум, професор по икономика от Държавния университет в Тенеси, автор на изследване, публикувано в сп. Review of Economics of the Household. 

 "Но обективно намаляването на пушенето се е отразило върху ръста на затлъстяването", смята той.

Баум заедно с Шин Ю Чу, изследовател от Националното бюро за икономически проучвания, решават да проверят дали някои промени в поведението на хората са изиграли роля за настъплението на затлъстяването. Процентът на хората с наднормено тегло в САЩ се е увеличил двойно за последните 25 години. Така те решават да проверят дали има и други причини освен промените в начина на хранене и активността. Баум и Чу проучват данните 30 години назад, събрани в Национално дългосрочно изследване на младежта. В него се съдържа детайлна информация за социален и икономически статус, тегло, височина и много други характеристики на над 12 хил. младежи. Изследователите вземат предвид различни променливи като възраст, образование, доход, трудов стаж. И стигат да извода, че нищо от тези неща няма пряк ефект върху затлъстяването. С изключение на консумацията на цигари.

"Намаляването на пушенето не е най-важният фактор, говорейки в сравнителен план, но оказва влияние", казва Баум. "С него могат да се обяснят около 4% от ръста в наднорменото тегло, според нашите оценки", смята той.

Влиянието на спирането на цигарите се оказва най-голямо от всички фактори, които изследователите тестват - ръст на урбанизацията, увеличаване на броя на ресторантите и намаляване на броя на социално слабите, записани за хранителни помощи - и това се оказва вярно и в трите модела, които създават, за да сравняват различните фактори.

Цигарената диета

Връзката между националното отдръпване от цигарите и колективното сдебеляване в САЩ не е толкова невероятна, колкото може да изглежда.

Добре известно е, че цигарите потискат апетита - и това не е разбиране само от популярната куртура, но и е доказано в науката, където е изследвано влиянието на цигарите върху човешкото тяло. Никотинът намалява приема на храна- води до промени в нервната система, физическата активност и предпочитанията в храненето. Има доказателства не само, че пушенето води до загуба на тегло, но и обратното- че хората качват килограми, след като спрат да пушат.

"Знаем, че спирането на пушенето води до покачване на килограми. Като варира между 6 и 10 кг", казва Йони Фрийдхоф, експерт по затлъстяването от Университета на Отава.

Въпреки колективното нетърпение да се намери един фактор, който причинява затлъстяването, вероятно причините са комплексни. Има някои фактори, които са по-съществени като - увеличеното потребление на консервираните храни, например. Но има и по-малки причини, които също не трябва да се пренебрегват.

Намаляването на пушенето може да е сред тях, както сочи не само изследването на Баум, но и други проучвания, които потвърждават връзката между пушенето и теглото.

"Очевидно е трудно да се оформи каузална връзка, но бих казала, че е правдоподобно да се твърди, че намаляването на консумацията на цигари е допринесло за увеличавеното на затлъстяването", казва Фрийдхоф.

Изводът от всичко това не е, разбира се, да гледаме с носталгия към времената, в които половината от населението на САЩ пушеше, уточняват учените.

"Намаляването на пушенето е безспорно нещо изключително положително", обяснява Баум. "Но е полезно да се видят и страничните ефекти от това. Интересно е да се проследи как те допринасят към формирането на национални тенденции като ръста на затлъстяването", казва още той.