Кабинетът освободи от поста ѝ като председател на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. На нейно място е назначена Офелия Кънева, съобщи правителствената пресслужба.

"Офелия Кънева е експерт с дългогодишен опит в областта на защитата на детските права", се казва във визитката на новоназначената председателка. В периода 2009-2011 г. тя е заемала длъжността директор на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане, където е ръководила различни социални дейности и проекти, свързани със закрилата на децата.

Предложението за смяната на ръководителя на ДАЗД е от министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Мотивите за решението все още не са оповестени нито от социалното министерство, нито от правителствената служба. Очаква се официален коментар от социалния министър. 

Жечева беше назначена на позицията през 2013 г. от социалния министър в кабинета "Орешарски" д-р Хасан Адемов на мястото на Калин Каменов, сегашен кмет на Враца. Тя е оглавявала същата държавна структура и през 2001 г., когато обаче подава оставка по искане на тогавашния министър на социалната политика Лидия Шулева заради открити при проверка злоупотреби - плащани прекалено високи наеми на работни помещения и купуването на скъпа техника за нуждите на агенцията.

Напоследък Жечева беше обсъждана около скандала във Фонда за лечение на децата в чужбина в ролята ѝ на председател на Обществения съвет, даващ разрешения за лечение на чакащите деца.