Барак Обама няма право да се кандидатира за трети президентски мандат и в началото на идната година трябва да се изнесе от Белия дом. Както е известно, там е не само президентският офис, а и престижното жилище на първото семейство на САЩ.

Обама (54 г.) неведнъж е заявявал, че иска и след края на президентството си да остане да живее във Вашингтон. Или поне докато дъщерите му завършат образованието си.

Той вече е избрал къща, където семейството му ще се настани догодина, съобщават американски медии, сред които в. "Ню Йорк таймс".

Президентското семейство си е харесало къща с девет спални и осем бани в престижен вашингтонски квартал, на около два километра от Белия дом. За новия си покрив Обама ще плаща 22 000 долара наем. Къщата е собственост на Джо Локхарт, говорител на бившия президент (1993-2001) Бил Клинтън.

Според "Ню Йорк таймс" жилищната площ на вилата е 760 квадратни метра. Сегашният й собственик я е купил през май 2014 г. за 5,3 милиона долара. Инвестицията се е оказала доста печеливша. Само за две години пазарната й цена е скочила с 1 милион долара – на 6,3 милиона.

На Обама едва ли е необходима толкова голяма къща. Той, съпругата му Мишел и двете им дъщери биха се задоволили с по-скромен покрив. Сегашната първа дама обаче държала майка й Мариан Робинсън да живее със семейството. Наред с това като бивш президент Обама ще се охранява денонощно от бодигардове от Сикрет сървис, за които също трябва да се предостави покрив по време на дежурствата им.

"Кварталът е елитен, но и много спокоен. Тук са редица чужди посолства. Това е истински оазис насред задъхания Вашингтон. Това е причината, поради която го харесваме въпреки високите цени на имотите и наемите", споделя пред "Ню Йорк таймс" местен жител.