Мандатът на генералния директор на БНТ Вяра Анкова да продължи поне до президентските избори. Това най-вероятно е замисълът на "спешните" промени в Закона за радиото и телевизията, внесени преди седмица от шефката на ресорната комисия Полина Карастоянова (ПФ), заместничката й Ирена Соколова (ГЕРБ), депутати от ДПС, БСП, АБВ, СДС и БДЦ. Предположението е на народни представители от мнозинството, пожелани да не бъдат цитирани. 

На 20 май бе внесен законопроект, който гласи, че ако към датата на изтичане на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР Съветът за електронни медии не е избрал техни наследници, те продължават да изпълняват задълженията си до встъпване в длъжност на новите генерални директори.

"Основната и единствена цел на така предлагания законопроект е да предостави законова възможност на СЕМ да изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури" - това е единственият мотив на народните представители да искат промяната, става ясно от законопроекта.

За БНР към момента няма казус, защото СЕМ проведе избора навреме и има избран нов директор - Александър Велев. Изборът не бе осуетен и от жалбите на бившия директор Радослав Янкулов до Върховния административен съд, с които оспорваше процедурите по избор. В момента предстои медийният надзор да обяви процедура за избор и на наследник на Вяра Анкова, чийто мандат изтича през август. Тя няма право да се кандидатира отново, защото по закон има ограничение от два мандата за заемане на поста.

Очаква се СЕМ да обяви конкурс за директор на националната телевизия идния или следващия вторник. Към момента от страна на регулатора не е имало индикации, че конкурсът за генерален директор може да се забави.

Според експерти обаче предложената промяна на практика дава възможност мандатите на директорите на БНТ и БНР да се удължават безсрочно. Причината е, че в текста няма поставен срок, в който СЕМ да завърши процедури по избора. Такива срокове има само в хипотезата, че мандатите на управляващите обществените медии са прекратени предсрочно.