Китай и Русия не подписаха сделката за доставката на милиарди куб. м газ, на която Москва много разчиташе, за да излезе от икономическата и политическата изолация, наложена от Запада заради кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

По време на преговорите двете страни не са могли да преодолеят различията за цената, заяви говорител на руския президент Владимир Путин. Но все още съществувал шанс двете държави да постигнат договореност още преди лидерът на Русия да си замине за вкъщи или по-късно на икономическия форум в края на тази седмица в Санкт Петербург, добавя агенцията.

Като компенсация обаче Путин получи подкрепа от китайския президент Си Цзинпин за кризата в Украйна. Москва и Пекин призовават за деескалация на напрежението в Украйна и за мирно и политическо решение на проблемите, се казва в изявление след срещата на двамата лидери.

Очакванията на Кремъл бяха, че в Китай ще бъде подписан договор за доставка на руския газ по 38 милиарда кубически метра на година в продължение на 30 г. Както е известно като следствие от политиката на Москва спрямо Киев, Евросъюзът вече започна да обмисля намаляване на руския газ за страните-членки и търсене на нови източници на газ, които да направят Европа по-независима от Русия. Затова и парафирането на споразумението с Пекин бе толкова важно за Кремъл.