Оформя се една симпатична компания.

Така лидерът на АБВ Георги Първанов, прочут любител на коалициите, промотира разговорите си с партии, с които смята да влиза в по-тесни отношения за задаващите се президентски избори. Форматът, описан от него "като център-ляво, център-дясно" щял да работи "не само с оглед на предстоящите избори, но и в стратегически план". (Какво точно означава "център-ляво, център-дясно" е сред мистериите, на които не им е писано да бъдат разбулени. А ляво и дясно не са ли само един метафори?).

Коалицията щяла да е равноправна, побърза да уточни още Първанов, който напоследък ляга и става с лозунга "трети мандат възможен".

Симпатичността на събраните е "силно дискусионен въпрос" (ако решим да използваме лексиката на онзи, който-много-иска-отново-да-е-президент). Единственото безспорно е, че това, което имаме като компания доста прилича на твърде познат политически сбирщайн.

Отново ли?

"Симпатичната компания", с която партията на някогашния президент води разговори, включва "Народен съюз", Земеделският съюз "Александър Стамболийски", Обединен блок на труда, ГОРД, Българска партия "Либерали", вероятно и още значими формации от същия размер. И за къде без..."Гергьовден".

Ето и кратко припомняне на участниците. Които сами по себе си не са особени електорални сили, но винаги изскачат в различни конфигурации.

Земеделски съюз "Александър Стамболийски"

Лидер на тази така важна земеделска партия е Спас Панчев, любим партньор на БСП доскоро и бивш депутат от бившата "Коалиция за България". Още на местните избори Панчев даде знак, че смята да се преориентира към АБВ. Той е бивш зам.-министър на отбраната от времето на тройната коалиция, а в миналия парламент се тналожи и като страстен борец срещу ограничаването на забраните за пушене на обществени места. Известен и с прякора си Лакомото, Спас Панчев освен запален филателист, е и член на Евразийската академия за телевизия и радио – Москва (академик) (както личи от визитката му на партийния сайт), както и много други неща. На сайта стои и компетентното му мнение, че от АБВ са постъпили правилно като са излезли от управляващата коалиция.

Една така симпатична компания.

Българска партия "Либерали"

 

Председател на партията е Михаил Шишков, а като неин основател е посочен Петко Симеонов. Партията, е извън парламента, от 1991 г. Вероятно тя представлява център-дясното в концепцията на Първанов за изборите.

Обединен блок на труда

Не трябва да се забравя и добавката - "български лейбъристи". Формацията, основана от Кръстьо Петков, подкрепя АБВ. Даже на евровота през 2014 г. оттам си предлагаха изборната регистрация за листата на партията на Първанов.

ГОРД- Гражданско обединение за реална демокрация

Формацията съществува от 2013 г., лидер- Слави Бинев, настоящ депутат от Патриотичния фронт. В предишното си политически битие Бинев (защото той има интересна и неполитическа биография, в някои моменти вероятно и на ръба на закона), беше евродепутат от "Атака". През 2014 г. той обяви, че закрива ГОРД и се влива в редовете на НФСБ на Валери Симеонов. Любопитна подробност е, че първоначално ГОРД се забелязва името на Любен Дилов-син.

Най-интересни изглеждат последните две споменати от Първанов формации в "симпатичната компания".

"Народен съюз"

Да се отговори на въпроса що е Народен съюз е задача с повишена сложност. През годините това име е означавало различни неща, партии и лидери. Напоследък, отпреди около месец, това е новата политическа трансформация на компанията Румен Йончев, Светлин Танчев и сие.

В нещото, наречено Народен съюз, влизат политическа партия БАСТА, гражданско движение "Бъдеще и развитие за България " и партия Земеделски народен съюз. Това са все любопитни образувания.

Една от най-впечатляващите фигури от БАСТА, които участват в Народен съюз е бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. През 2002 г. Димитров придоби дългосрочна концесия върху ловните стопанства „Елен“ край Етрополе и „Шерба“ край Горен чифлик, които бяха известни като предпочитано място и от президента Георги Първанов, прочут ловец. Емил Димитров беше съдружник и управител на „Симеон-2“ ООД, една от големите фирми за търговия на едро с цигари. Той беше и сред активните спонсори на благотворителната кампания Българската Коледа по времето на президентстването на Първанов. През 2007 г. Димитров вече е общински съветник в Етрополе от партия Средна европейска класа (на Георги Манев). После се преориентира към ГЕРБ и през 2009 г. вече е депутат от ГЕРБ. Името му беше замесено в поредица от скандали, казуси с конфликт на интереси при внесени от него промени в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия...
Друга забележителна фигура в БАСТА е бившият земеделски министър на ГЕРБ Мирослав Найденов. През март 2013 г., малко след като правителството на ГЕРБ подаде оставка, прокуратурата повдигна три обвинения на Найденов – за предлагане на подкуп от 200 хил. лв. на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение Найденов се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за собственика на “ЧЕХ – Йосиф Новосад” ООД Йосиф Новосад. През 2015 г. Софийската градска прокуратура сложи край на делото срещу бившия министър.

ЗНС и гражданско движение "Бъдеще и развитие за България" се свързват с небеизвестните политически номади Румен Йончев и Светлин Танчев, видни представители на разпадналия се цирк дьо Барек (главният участник в представлението тихо, ама все по-тихо и снижено евродепутатства в Брюксел, след добре изпълнена поръчка).

В предишния парламент земеделският водач Йончев беше присъдружник на БСП, после разви топли чувства към Николай Бареков , от листата на "България без цензура", след което парламентарната група беше прекръстена на БДЦ. Така се прекръсти и партията "Лидер" на Христо Ковачки, чиито представители и днес подкрепят властта за ключови решения. Първанов вчера обаче много държеше да отбележи, че разговори с г-жа Ковачка (сестрата на Христо Ковачки и лидер на бившия "Лидер") не се водят.

Другият кадър - Светлин Танчев- набра популярност като лобист, докато беше депутат от ГЕРБ, после се прехвърли при Бареков. В групата по интереси "Народен съюз" се включват още зам.- шефът на НС Явор Хайтов и Георги Ковачев, също от листата на ББЦ. Бившият зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Костов"от квотата на БЗНС-НС Явор Хайтов също влезе в сегашния парламент от "България без цензура" (от ЗНС). 

Явор Хайтов, Румен Йончев и Светлин Танчев.
С Бареков

 

Народен съюз, според собствените му твърдения, се позиционира в центъра на политическото пространство. (Още една метафора- политически център.)

Дори и тази сбирка от изтъркани партийни физиономии със съмнително богати биографии обаче е затъмнена, когато на сцената изгрее..."Гергьовден" и Любен Дилов-син (в момента почетен председател). "Присъствието на "Гергьовден" в "симпатичната" компания Първанов анонсира отделно- за всеки случай: За мен е удоволствие да работя с ярки фигури като тези от "Гергьовден", които са били мои опоненти". (Тук се полагат викове "Браво" и бурни аплодисменти, нали?)

Що е то "Гергьовден"? 

 

Дилов е бил какво ли не - водещ по Тв 7, когато телевизията раздаваше нереално високи хонорари под щедрото башинско финансиране на КТБ с директор небезизвестния Николай Бареков, бил е сценарист, хуморист, автор, коментатор, главен редактор, гмуркач, въобще разностранно развит талант, непринудено забавна личност със завишен политико-бизнес нюх. Той и неговата фирма "Гергьовден" са търсени при подобни начинания, за да им  придадат светски блясък, някакъв неангажиращ (псевдо)интелектуализъм.

 

Любен Дилов-син

 

 

Напоследък "Гергьовден" се свързваше с новия проект "Народен съюз", като Дилов имаше желание да се присъедини към него. Преди това той беше пристанал на Бареков- по телевизионно-политическо-финансова линия.

Назад във времето на президентските избори през 2001 г. Дилов заедно с Петър Курумбашев (по-късно депутат от БСП аха-евродепутат, ако не му беше минал Станишев път) бяха сред основните двигатели на кампанията на Петър Стоянов. Според зли езици това е една от сериозните причини тогавашният президент да не бъде преизбран.

На парламентарните избори през 2001 г. Движението стана част от коалиция Гергьовден-ВМРО. 
През 2003 г. на местните избори в София Любен Дилов-син влезе в битката за кмет, издигнат от коалицията „Движение Гергьовден-БЗНС-Народен съюз- Демократическа партия”, известна като коалицията „Баба, дядо и внуче”. 
През 2005 г. "Гергьовден" прави десен завой и се оказа в състава на ОДС, даже пласира двама депутати, единият е Дилов.

2009 г. е особена динамична, откъм смяна на партньори за политическото движение.
За евровота вече имаше стегната нова коалиция-„НАПРЕД-ВМРО-БНД, ЗНС, "Гергьовден", Единна народна партия”. 
Преди тази изборен формат Дилов направи няколко лупинга. Първоначално напуска групата на ОДС и се присъедини към ВМРО в парламентарната група "Напред", близка до Христо Ковачки и партия "Лидер".
Коалиция "Напред" обаче се разпадна още преди евроизборите, като от нея излезе партия "Лидер".

На местните избори същата година формацията вече има нов уклон - подкрепя кандидатите на ГЕРБ.

През 2011 г. заедно има местни и президентски избори. "Гергьовден" се вля в редиците на коалиция „Съюз на десните сили” – СДС, Обединени Земеделци, ДП, Движение Гергьовден, ССД, БДС “Радикали”, БДФ”.

И т. н.

Предпоследно Дилов в края на 2014 г. вече беше говорител на парламентарната група на БДЦ. След като тя се разграничи от Бареков.

В "Гергьовден" с гордост могат да издигнат лозунга: "Коалиционни дупки запълваме всякакви".

Сред гостите на конгреса на АБВ по-рано този месец беше и друга позната политическа физиономия- на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Неговият коалиционен партньор Валери Симеонов многократно е обявявал дистанцираност от Първанов, не и Каракачанов, който - както знаем, ако онази тройна коалиция беше четворна, щеше да е военен министър (по собствените му разкази). Каракачанов, подобно на Дилов, е известен с любовта си към гъвкави коалиционни формати - със ЗНС, с партията "Лидер" (вече БДЦ), с РЗС. Преди сдружаването с НФСБ на последния евровот, ВМРО се пробва с ББЦ на Бареков. Каракачанов сега си е верен партньор в управляващата коалиция, но вероятно смята, че добрият тон предполага да поддържа недалечни отношения и с Първанов. Защото не се знае.

Политическата инженерна мисъл по всичко личи отново се е активизирала. А"симпатичната" компания е налице. Би могло и по-друг начин да се формулира- цирк дьо Барек е решил да се трансформира в цирк дьо Първанов.